České dráhy chystají na tuto sobotu 24. září do Chebu Národní den železnice. Národní dopravce nabídne svým zákazníkům i všem návštěvníkům Karlovarského kraje, ale také příznivcům železnice, technických a kulturních památek, komplexní přehlídku techniky, kterou disponuje, ať už v podobě historické, tak i té nejmodernější, kterou České dráhy používají v regionální i v dálkové dopravě. K vidění by tak v Chebu mělo být více než třicet kusů kolejové techniky, ať už historické, či moderní. Na chebském nádraží se například v chebské premiéře představí railjet (který přijede jako protokolární vlak) či InterPanter z Českých Budějovic, z Prahy pak přijede i lokomotiva řady 380, která už na Chebsku před lety jezdila v rámci zkušebního provozu s nákladními vlaky.

Prezentace Českých drah bude směřovat do třech hlavních expozic: svět historie (historická vozidla), svět změny (moderní technika) a svět zábavy (program určený zejména pro rodiny s dětmi); celodenní akce Národní den železnice v Chebu pak bude zakončena závěrečnou světelnou noční show v depu s komentářem.
„Na nádraží (v Chebu) bude k vidění svět změny, tedy moderní technika, a tady v depu zase svět historie a také mnoho zábavy nejen pro malé železniční nadšence, jako je například jízda drezínou, kino vlak, dětské divadlo, skákací hrad a mnoho dalšího,“ říká přednosta PJ Cheb Ing. Stanislav Novák s tím, že oba světy budou spojovat čtyři motorové jednotky PESA (vždy dvě spojené), které budou po celý den pendlovat mezi železniční stanicí a depem. „V depu budeme mít nástupiště, odtud se pojede k nástupišti do stanice, a opačně. Dvě spojené soupravy PESA (RegioShark) vyjedou vždy proti sobě z depa a z nádraží a na tršnickém zhlaví se vykřižují,“ přibližuje dále přednosta.
Od pátku 26. 8. je z důvodu havarijního stavu až do odvolání uzavřena lávka pro pěší přes kolejiště, návštěvníci Národního dne železnice tak mohou k návštěvě depa kromě vlaků využít i „městských“ autobusů, které rovněž budou pendlovat mezi nádražím a depem. „V terénu pak bude vyznačena i trasa pro pěší, která povede hezkou procházkou okolo nádraží pod viadukty až do depa,“ dodává přednosta Stanislav Novák, který je jedním z organizátorů Národního dne železnice. „Já sám toto všechno na starosti nemám, je nás samozřejmě víc, jsme tým více jak dvaceti lidí, kteří to připravují,“ říká s úsměvem. „V Chebu se totiž po zkušenostech z minula očekává až 30 000 návštěvníků.“
A na jaké historické skvosty se mohou návštěvníci chebského Národního dne železnice těšit? Vše podstatné se bude odehrávat v depu v obou rotundách. Velká rotunda má 20 kolejí a na sedmnácti z nich bude vystaveno cca deset parních lokomotiv, včetně německé válečné parní lokomotivy. Z českých parních lokomotiv nebudou chybět historické skvosty, jako například Albatros, Ušatá, Kremák, Štokr, Papoušek a dále motorové vozy M 131.1184, M 124.417, M 131.1130, M 262.1043, M 240.0100, M 152.0002. V malé rotundě pak budou dieselové lokomotivy, jako například Karkulka, Hektor, Pylštyk a na odstavných kolejích malé rotundy dále Kyklop, Sergej, Bardotka či Čmelák (T 444.030, T 444.162, T 466.0007, T 435.0145, T 458.1190, T 478.3101, T 478.4066, T 478.1010, T 499.0001, T 669.0001, T 679.1600, T 211.0101).
„Na výstavu dorazí i legenda – Stříbrný šíp,“ dodává Stanislav Novák s tím, že Chebem bude během oslav projíždět pochopitelně i pendolino. „To tady vystaveno nebude, protože všechny nyní jezdí na pravidelných vlacích,“ konstatuje. „Ale musím říct, že to byl od Českých drah velmi dobrý marketingový tah, že sem byla nasazena elektrická jednotka pendolino, protože je stále víceméně plná. Lidé rychle zjistili, že jsou pendolinem za dvě a půl hodiny v Praze. Pendolino tady prostě nemá konkurenci, navíc do Plzně se jezdí bez místenky a bez příplatku, protože je to náhrada za rychlík. Takže to přitáhlo další lidi,“ dodává.
Také starosta Chebu Petr Navrátil je rád, že se letos Národní den železnice koná v Chebu: „Jsme, jako město Cheb, velmi pyšní, že jsme účastníky této největší akce v republice,“ poznamenal. „Cheb je největším železničním uzlem v Karlovarském kraji, není sice nejkrásnějším, ale třeba i to se časem zlepší,“ dodal s tím, že po dobu konání Národního dne železnice budou ve městě probíhat i komentované prohlídky.
Kromě cca 30 vystavených vozidel bude pro návštěvníky přichystán i nákladní vlak s parní lokomotivou, zvláštní historické a parní vlaky pak vyjedou do pěti směrů (Lubů, Plesné, Mariánských Lázní, Karlových Varů a do Aše ).
Další informace jsou k dispozici na www.denzeleznice.cz

Michael Mareš