U příležitosti 100. výročí úmrtí císaře Františka Josefa I. (18. srpen 1830 – 21. listopad 1916) zpřístupní NTM v Praze jídelní vůz císařského vlaku Františka Josefa I., vyrobeného v roce 1891 v továrně Františka Ringhoffera na Smíchově.

Vůz císaře, který stál v čele rakouské a později rakousko-uherské monarchie dlouhých 68 let, je jedním ze čtyř salónních vozů ve sbírce NTM zahrnující i salónní vůz Františka Ferdinanda d´Este, vůz barona Adolpha von Rotschild a salónní vůz Ústecko-teplické dráhy. Vůz bude zpřístupněn v rámci návštěvní doby Národního technického muzea (úterý - pátek 9-17.30 h, sobota a neděle 10-18 h) ve dnech 22. – 27. 11. 2016. Vstup do vozu bude korigován s ohledem na kapacitu a význam vozidla.
PS. Každý rok NTM v Praze připravuje při příležitosti významných dnů sedm termínů, během kterých lze Národní technické muzeum navštívit za zvýhodněné jednotné vstupné 50 Kč za osobu (sleva na vstupném se netýká prohlídky dolů - příplatek 50 nebo 30 Kč). Poslední letošní termín je 18. 12. 2016 – 5. výročí úmrtí Václava Havla.

Ministerstvo dopravy vás zve na prohlídku unikátního remorkéru a na Den otevřených dveří
Ministerstvo dopravy vás zve na prohlídku unikátního remorkéru, který už šedesát let zachraňuje lodě, které uvázly na Labi. Nepohání ho lodní šroub, ale zadní koleso, pozůstatek technologie starých parníků. Nedávno získal remorkér Beskydy statut kulturní památky a poprvé v tomto století zakotví v Praze. Bude jednou z hlavních atrakcí Dne otevřených dveří Ministerstva dopravy, který se uskuteční ve čtvrtek 17. listopadu.
Unikátní a poslední funkční loď svého druhu vyplula z mělnické loděnice v roce 1956. Nově bude pod správou Ředitelství vodních cest, které ji v první polovině listopadu převzalo od dosavadního majitele. Na výročí Sametové revoluce bude kotvit u Hlávkova mostu na nábřeží Ludvíka Svobody, v sousedství Ministerstva dopravy. Návštěvníci si loď i budovu ministerstva budou moci prohlédnout ve čtvrtek 17. 11. 2016 od 10 do 16 hodin.
Budova ministerstva byla do roku 1989 mocenským centrem České republiky, sídlil v ní ÚV KSČ. Dnes je sídlem ústředního orgánu státní správy ve věcech dopravy, Českých drah či Ředitelství vodních cest. Lidé uvidí reprezentační místnost ministra, prostory bývalého bytu Gustáva Husáka, jedinečný podzemní protiatomový kryt z dob totality, prvorepublikový páternoster a další historické zajímavosti. Vyzkouší si i simulátor přetáčení automobilu na střechu a simulátor nárazu auta, seznámí se s připravovanými silnicemi, železničními a vodními stavbami, dopravními výzkumy, uvidí používanou techniku Státní plavební správy, Ředitelství silnic a dálnic či modely vlaků a nádraží a dostanou reflexní pásky, které chrání chodce při snížené viditelnosti. Budovu si můžou návštěvníci prohlédnout sami nebo s průvodci Pražské informační služby. Podzemním krytem je provedou členové historického spolku v dobových vojenských uniformách.
Michael Mareš, s využitím tiskových zpráv NTM a MD ČR
 

Právě přítomno: 336 hostů a žádný gestor