Pod hlavičkou Českého zemského svazu (ČZS) FISAIC vznikla nová zájmová skupina, a není žádným tajemstvím, že její činnost je zaměřená hlavně na ženy, i když je samozřejmě otevřená všem. Kreativní ruční práce, jak zní oficiálně název skupiny, se budou zabývat mnoha technikami a metodami, jako např. malováním na látku, ubrouskovou metodou, vyráběním věnců, šperků, barvením textilu, keramikou.

Každý rok se plánují dva výjezdní semináře, které budou zaměřeny vždy na konkrétní téma či metodu. Umožněna bude také podpora železničářských kroužků zaměřených na ruční práce. V současné době fungují třeba u základních organizací OSŽ v Jihlavě a Olomouci, jejichž členky se zúčastnily prvního semináře. Ten proběhl 1. a 2. prosince v rekreačním středisku Prudká (odkud pocházejí i níže připojené snímky) a hlavním tématem byly Vánoce.
Tvořily se dárkové tašky, svíčky z včelího vosku, pletly se proutěné zvonky, z třílitrových lahví byly vytvořeny svícny, které navodí tu správnou adventní náladu, fantazii se prostě meze nekladly.
Paní Pavla Packová, vedoucí skupiny, vše velmi dobře připravila a bylo očividné, že s podobnými akcemi má letité zkušenosti a pohybuje se ve svém živlu. Každou novou metodu nejdříve vysvětlila, v případě nesnází poradila a pomohla, materiál i nástroje potřebné pro vytváření byly nachystány.
1. místopředseda OSŽ a prezident ČZS FISAIC Vladislav Vokoun se vyjádřil, že měl obavy, aby o akci byl dostatečný zájem. Po tom co na Prudké viděl, je jasné, že nová skupina FISAIC bude velmi životaschopná. Vedoucí skupiny paní Packová měla výborný odhad, když poznamenala, že se stále z prostředků drah pořádají nějaké fotbaly či jiné akce zaměřené hlavně na muže, a teď by chtělo zaměřit se i na ženy.
Takže jestliže jste členky OSŽ nebo zaměstnankyně ČD, a. s., ČD Cargo, a. s., a SŽDC, s. o., a máte zájem se podobných seminářů v budoucnosti zúčastňovat, kontaktujte vedoucí skupiny FISAIC kreativní ruční práce Pavlu Packovou, tel: 606 622 539, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .
Ondřej Šmehlík
 

Právě přítomno: 286 hostů a žádný gestor