V polovině osmdesátých let 19. století byla v režii České severní dráhy postavena krátká odbočka z České Kamenice ke sklárnám v Kamenickém Šenově. Se stavbou 4,5 km (4,457 km) dlouhé tratě se začalo v srpnu 1885 a již 10. února 1886 byl provoz zahájen. Trať vedla ve stoupání 26 až 32 promile a končila v nadmořské výšce 425 m n. m., poměrně daleko (cca 2,5 km) od centra města. V Kamenickém Šenově byla tehdy na lokálkové poměry postavena monumentální výpravní budova se skladištěm a rampou, vznikla zde i malá výtopna.

Trvalo však dlouhých sedmnáct let, než se lokálka dočkala svého prodloužení. V cestě ji stály nejen překážky ekonomické, ale především Lužické hory, konkrétně Šenovský vrch (632 m n. m.).
Stavba železniční tratě z Kamenického Šenova (dolního nádraží) do České Lípy (střelnice), dlouhé 21,832 km trvala půldruhého roku a provoz na ní byl zahájen 29. 8. 1903. Stoupání na trati dosahovala až 34 promile, poloměr oblouků byl i 180 metrů.
Trať se své stovky ale nedožila, k 30. 9. 1979 byl na této 26 kilometrů dlouhé lokálce, v jízdním řádu označené „8c“, zastaven provoz. Trať Česká Kamenice - Česká Lípa se stala poslední obětí tehdejší vlny rušení „nerentabilních“ tratí (další pak přišla až v novodobé historii železnice koncem devadesátých let minulého století a pak mezi lety 2006 až 2012, kdy nově vzniklé krajské úřady přestaly objednávat na vybraných tratích dopravu).
Zatímco mladší úsek (Kamenický Šenov – Česká Lípa) byl zcela zlikvidován (železniční svršek byl v celé trase snesen), starší část tratě (Česká Kamenice – Kamenický Šenov) sloužila nákladní dopravě až do konce září roku 1992. Tento krátký úsek tratě pak v letech 1997-2006 ožíval muzejním provozem Klubu přátel lokálek.
Před deseti lety (28. 12. 2007) podepsali tehdejší generální ředitel SŽDC, s. o. Ing. Jan Komárek a ředitel KŽC, s. r. o., Mgr. Bohumil Augusta, kupní smlouvu o prodeji lokálky. Dráha nyní pod taktovkou KŽC zažívá renesanci: v letech 2008 až 2010 prošla částečnou rekonstrukcí; v letech 2008-2015 pak došlo k výměně poloviny pražců na celé dráze, dále k obnovení vodotečí či k vyčištění dráhy od náletových dřevin a keřů, a také ke generální opravě obou velkých přejezdů v České Kamenici a v Kamenickém Šenově. Úsilí bylo korunováno (počínaje rokem 2016) zahrnutím lokálky z České Kamenice do Kamenického Šenova do systému Dopravy Ústeckého kraje jako turistické linky T1 s provozem sedm měsíců v roce (od dubna do října).
Dnes, po více než 130 letech (při příležitosti oslav 130 let tratě Česká Kamenice - Kamenický Šenov, které se konaly 18. června 2016 v Kamenickém Šenově, byla slavnostně pokřtěna kniha s názvem 130 let sklářské lokálky Česká Kamenice - Kamenický Šenov) tak opět můžete zažít potěšení z jízdy po sklářské lokálce. Stačí se svézt některým z vlaků KŽC Doprava z České Kamenice do Kamenického Šenova. Do vlaku můžete s sebou vzít i jízdní kolo a po prohlídce sklářského města můžete u bývalé horní stanice v Kamenickém Šenově nasednout na kolo a vydat se po cyklostezce Varhany (dlouhé cca 18 km), která od roku 2013, kdy byla dokončena její třetí etapa, vede po tělese bývalé sklářské lokálky, až do České Lípy (střelnice). Jak jízda vlakem, tak i na kole je určitě zážitkem. Většina bývalých železničních stanic, nákladišť a zastávek totiž stále stojí (i když jsou už v soukromých rukách) a například ve Volfarticích na nádraží se v odstaveném vagonu přes sezonu prodává občerstvení. Z tratě se naskýtají, zvláště nyní na jaře, nádherné výhledy na Lužické hory, jejich památky a pamětihodnosti.
Michael Mareš

PS: S příchodem jara opět ožila i rubrika Cestujeme s Obzorem, přečtěte si v ní například reportáž z výletu na jízdenku Egronet Výlet na Egronet: Hof – Zeulenroda - Greiz, tip na výlet Z Úštěka do Horní Police a Žandova přes Verneřice, Lovečkovice..., nebo reportáže z okolí Walbrzychu, například Krajem zapomenuté tratě ve Slezsku.


 

Právě přítomno: 383 hostů a žádný gestor