Včera, dnes a zítra, řečeno slovy Felixe Holzmanna a Ivy Janžurové z notoricky známé televizní scénky, a také ještě pozítří, ve čtvrtek 15. 3. dopoledne, se na radnici městské části Prahy 9 (Sokolovská 324), v Galerii 9, koná pod názvem Malující železničáři výstava 17 autorů (devíti žen a osmi mužů) Českého zemského svazu FISAIC, výtvarná skupina.

„Ráda bych vás přivítala na výstavě, kterou bych si dovolila pracovně označit jako nejtřeskutější kulový blesk ve své dosavadní kariéře galeristky. Je to vhodná příležitost a já si to neodpustím připomenout: letos slaví Galerie 9 dvacáté páté výročí svého vzniku. Byla jsem u všech těch zhruba tří stovek výstav, takže si opravdu pamatuji, když něco bylo narychlo, ale nic nebylo tak narychlo, jako tato výstava,“ připomenula kurátorka, Mgr. Eva Kořánová, hektické přípravy výstavy, které se v uplynulých čtyřiadvaceti letech pravidelně konaly pouze na generálním ředitelství Českých drah a které se díky aktivitě výkonné tajemnice Českého zemského svazu (ČZS) FISAIC Ing. Jarmily Šmerhové letos přesunuly jinam: „To je ta, která za to všechno může! Díky ní teď tady máme úžasnou příležitost vidět, jak malují železničáři,“ dodala Eva Kořánová směrem k Jarmile Šmerhové.

Výkonná tajemnice pak stručně připomenula jak aktivity ČZS FISAIC, tak i samotnou změnu místa pořádání výstavy, na níž se vybírají díla členů výtvarné skupiny na mezinárodní výstavu, letos do belgického Gentu. „Ano, změnili jsme trošku půdu, jsme tady teď jako hosté, ale já jsem velice ráda, že nám bylo umožněno tuto výstavu tady uskutečnit.“

Po ní se zdravicí vystoupil první místopředseda OSŽ a prezident ČZS FISAIC Vladislav Vokoun, který po poděkování organizátorům i sponzorům (OSŽ, ČD, a. s., SŽDC, s. o., ČD Cargo, a ČD Informační systémy) se krátce vyjádřil i k vystaveným výtvarným dílům. „Musím říct, že mě vždycky strašně potěší, když se najdou jedinci, kteří to, co mají na srdci, dokáží zhmotnit a představit nám v reálné podobě. Vždycky jsem tomu rád, a zvlášť jsem potěšen, že mezi takovými jednotlivci se vyskytují i naši železničáři,“ uvedl a dodal: „Doufám, že vás dneska všichni přesvědčí, že nejenom dobře zvládají svoje povolání, ale že mezi nimi je i celá řada těch, kteří mají uměleckou duši.“

Posledním z řečníků, kteří v pondělí 12. 3. 2018 na slavnostní vernisáži, která se na vysočanské radnici konala od půl čtvrté odpoledne, promluvil, byl vedoucí skupiny výtvarné umění ČZS FISAIC Pavel Hladík. I on poděkoval za možnost vystavovat na radnici deváté městské části. „Jednak jsme touto výstavou váženému publiku předložili výsledky našeho snažení, jednak tato výstava poslouží k výběru kolekce děl, které ČZS FISAIC budou reprezentovat na 32. Mezinárodním salónu výtvarného umění FISAIC, který se koná letos v srpnu v belgickém Gentu,“ řekl a dodal: „Vážení přátelé, milé publikum, jsem skutečně velice rád, že jste si našli čas a že jste mezi nás přišli. Zapomeňte, prosím vás, na chvíli na své pracovní tempo, odhlédněte od displejů svých mobilů, tabletů, počítačů a strojů, a společně s námi nahlédněte do kouzelného barevného světa dálek, kde iluze je mnohdy pravdou. Všichni vystavovatelé vám tímto přejí příjemný zážitek a současně vás žádají o shovívavost při posuzování našich pokusů.“
Na kytary v rámci vernisáže zahráli žáci ZUŠ Biskupská pod vedením paní učitelky Olgy Špačkové.

Dodejme, že jedním z vystavujících výtvarníků je i Milan Hnilička starší. Dnes už je tento bývalý železničář v důchodu a na vernisáži jej doprovázel jeho syn, bývalý hokejový brankář, člen týmu olympijských vítězů z Nagana, Milan Hnilička mladší. „Táta měl k malování vždycky blízko, když jsme jako děti něco provedly, tak nás zmaloval raz dva,“ smál se.

Výstava (spojení: Metro B Vysočanská, vstup volný) je otevřena v úterý 13. 3. a ve středu 14. 3. 2018 vždy od 10 do 19 hodin, ve čtvrtek 15. 3. 2018 pak pouze od 10 do 12.30 h. Ve středu 14. března se navíc v dopoledních hodinách sejde na výstavě odborná komise, která vybere kolekci třiceti děl, které budou odeslány na mezinárodního výstavu do Gentu. „Většinou se těchto výstav zúčastňuje dvanáct zemí. Máme tu čest, že mezi těmi dvanácti zeměmi budeme vystavovat i my, ČZS FISAIC,“ uzavřela výkonná tajemnice Jarmila Šmerhová.

Michael Mareš

Na výstavě vystavují tito výtvarníci: Jana Čabliková, Ludmila Kubásková, Daniela Malinová, Jarmila Marášková, Helena Mašindová, Dana Římanová, Ing. Jarmila Šmerhová, Marie Šimpachová, Dita Šimánková, Stanislav Čajka, Pavel Hladík, Milan Hnilička, Jaroslav Mokrý, Karel Pašek, Josef Schrötter, Ladislav Schvarcz, Tomáš Sunegha.
 

Právě přítomno: 247 hostů a žádný gestor