Městské muzeum v České Třebové a ČD vás v sobotu 6. 4. 2019 zvou na nostalgickou jízdu parním vlakem z České Třebové (odjezd v 13.29 h) do Letovic a zpět. Vzpomínková jízda, pořádaná díky spolupráci Městského muzea v České Třebové a Českých drah, národního dopravce, se uskuteční v sobotu 6. dubna při příležitosti oslav výročí 170 let trati Česká Třebová – Brno a 95 let staniční budovy v České Třebové.

Ve vlakové soupravě v čele s parní lokomotivou 423.009 Velký Bejček bude kromě čtyř osobních vozů zařazen i bufetový vůz s možností občerstvení. V Letovicích pak bude možné absolvovat prohlídku zámku (autobusová doprava od nádraží zajištěna). Jízdné dle tarifu Českých drah plus příplatek 20 Kč na historický vlak. Návrat do České Třebové je v 18.58 h.

Tento víkend je podobných akcí víc: první jízdou například odstartuje nový projekt Českých drah nazvaný příznačně „Párou Prahou“. Historický vlak v čele s lokomotivou 556.0506 „Štokr“ pojede okružní trasou po fotogenických tratích na západě metropole a těsně za jejími hranicemi (během turistické sezóny jsou plánované ještě další tři termíny). Naplánováno na sobotu 6. 4. 2019 je dále i Otevření ČD muzea (Parní vlak na zahájení sezony v ČD muzeu), Kozel expres (M 152.0002 na trase Praha – Strančice – vlečka do pivovaru ve Velkých Popovicích), či Okolo točny – zvláštní parní vlaky (314.303) k veletrhu Tourism-Expo na trase Olomouc hl. n. – Olomouc-Řepčín a zpět.

Michael Mareš