V sobotu a v neděli 11. a 12. května vypraví České dráhy parní vlak z pražského hlavního nádraží do Lužné u Rakovníka. V železničním muzeu ČD v Lužné pak čeká na návštěvníky parní víkend, během něhož mohou podniknout krátký výlet parním vlakem z Lužné do Rakovníka a zpět. Zájemci se budou moci svézt také vláčkem s parní lokomotivou po úzkorozchodné drážce nebo si prohlédnout výstavu železničních modelů a kolejišť v měřítku 0, H0 a TT. Nejvýznamnějším bodem programu ale bude ukázka zatopené lokomotivy „Heligón“ 414.096 (na snímku), jejíž zprovoznění po více než 50 letech se chýlí k závěru.

Parní vlak z Prahy v sobotu poveze lokomotiva Štokr 556.0506 a v neděli Papoušek 477.043. Po oba dva dny bude vlak odjíždět z Prahy hl. n. v 8:54 h a pojede přes Zličín, Hostivici, Kladno a Stochov. Příjezd do Lužné u Rakovníka je naplánován na 11:13 h. Zpět se bude vlak vracet v 15:00 a do Prahy přijede v 16:46 hodin. Jízdenka stojí 160 Kč, pro děti od 6 – 15 let 120 Kč (z Kladna a Stochova 100/80 Kč). Děti do 6 let mohou cestovat zdarma bez nároku na místo k sezení. Na výlet z Lužné do Rakovníka pak mohou návštěvníci vyrazit parním vlakem, vedeným Kremákem 534.0323. Cena jízdenky je v tomto případě jednotná a činí 60 Kč.
Jízdenky na vlak z Prahy do Lužné a zpět je možné koupit v předprodeji u všech pokladních přepážek ČD. Doprodej bude v den jízdy zajišťovat také vlakový doprovod. Jízdenky na vyhlídkovou jízdu z Lužné do Rakovníka a zpět budou v prodeji pouze ve vlaku.
Po oba víkendové dny se v ČD Muzeu předvedou všechny zúčastněné parní lokomotivy. Bližší informace o připravovaných akcích muzea Českých drah jsou k dispozici na webu www.cdmuzeum.cz
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 351 hostů a žádný gestor