V souvislosti s opravou hraničního mostu přes řeku Moravu na silnici I/51 mezi Hodonínem a slovenskou Holíčí bude v pondělí 22. července 2019 zavedena neobvyklá náhradní vlaková doprava. Neobvyklá proto, že náhradní vlaková doprava za uzavřenou silnici a přerušenou autobusovou linku je svým způsobem výjimečná, v tomto případě vlaky zajistí náhradní provoz za autobusovou linku 910 IDS JMK. Výjimečnost náhradní vlakové dopravy je podtržena skutečností, že trať Hodonín - Holíč není v současnosti využívaná pro běžnou osobní dopravu.

Kvůli rekonstrukci hraničního mostu na silnici I/51 přes řeku Moravu vyjedou mezi Hodonínem a Holíčí v pracovní dny až 10x za den a o víkendech až 6x za den náhradní vlaky. Vlaky zajistí dopravu místo autobusové linky 910 IDS JMK. Náhradní doprava bude v provozu od 22. července do 31. října letošního roku.

Ve vlacích náhradní dopravy bude platit obvyklý tarif Českých drah a také tarif IDS JMK. Označení jízdenek IDS JMK ze zastávek Holíč a Hodonín zastávka zajistí doprovod vlaku. Ten může cestující také odbavit vydáním dvouzónové jízdenky IDS JMK.

Náhradní vlaková doprava za přerušenou linkovou autobusovou dopravu při uzavření pozemních komunikací není obvyklá, ale přesto k jejímu zavedení příležitostně dochází. Jeden z nejznámějších případů je z Prahy, kde při opravě silnice jezdily náhradní vlaky za autobusy MHD v oblasti Komořan. Při velkých povodních v roce 2013 byla zavedena náhradní vlaková doprava dokonce za přerušený provoz metra v Praze a v Ústí nad Labem nahradily vlaky dopravu na zatopených ulicích. Další příklad zavedení náhradní vlakové dopravy je z roku 2010 z opravy frekventované Plzeňské ulice, kde vlak nahrazoval důležitou tramvajovou linku.

Podrobný jízdný řád náhradní vlakové dopravy (linky S92) je k dispozici např. zde.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Českých drah

 

Právě přítomno: 169 hostů a žádný gestor