Železniční muzeum Moravskoslezské (ŽMMS), jehož sídlo je ve výpravní budově železniční stanice Ostrava střed (trať 323 Ostrava – Valašské Meziříčí) otevřelo v pondělí 1. října novou výstavu, která mapuje historii bývalé tratě Košicko-bohumínské dráhy (KBD) v úseku Bohumín – Mosty u Jablunkova. Na úvodní vernisáži, kterou zahájil Jaroslav Adamec (na snímku v popředí), bylo přítomno mnoho vzácných hostů a to nejen z Moravskoslezského kraje. Za vedení SŽDC se otevření výstavy zúčastnil odborný poradce generálního ředitele SŽDC Roman Štěrba, mezi přítomnými byli zástupci všech Oblastních ředitelství SŽDC na Moravě, zástupci Českých drah, vedení magistrátu města Ostravy, novináři a další hosté.

Kromě výstavy k výročí KBD, která potrvá až do května roku 2021, si mohou návštěvníci muzea prohlédnout další exponáty, mapující historii železnic – dobové uniformy, vybavení prvorepublikové dopravní kanceláře, dobové železniční předpisy, historické zabezpečovací a sdělovací zařízení a další zajímavé historické předměty, například košové návěstidlo, či přejezdový zvon, jehož zvuk si mohou návštěvníci sami vyzkoušet.
Mezi zcela nové exponáty patří parní lokomotiva řady 310.001 z roku 1883, vystavená na nástupišti železniční stanice Ostrava střed, rekonstruované stavědlo číslo 2 (St 2), jakož i původní zabezpečovací zařízení Einheit, převezené sem z Brantic, kde sloužilo v provozu 80 let až do letošního roku.
Bližší informace o Železničním muzeu Moravskoslezském (otevírací doba, vstupné, další zajímavosti a podrobnosti) je možno vyhledat na webu https://zmms.cz
Miroslav Čáslavský