64 obrazů je ve dnech 9. – 12. března k vidění na výstavě „Malující železničáři“, instalované v budově vysočanské radnice v Praze 9, v Galerii 9. Na vernisáži, uspořádané v pondělí 9. března, účastníky přivítala vedoucí galerie Mgr. Eva Kořánová: „Ráda jezdím vlakem a mám radost, že železničáři dělají kromě své práce i něco navíc, jak je vidět na této výstavě. Zaměření výtvarníků je široké a na jejich pracích je vidět i zajímavý vývoj,“ řekla Mgr. Kořánová.

Výkonná tajemnice Českého zemského svazu (ČZS) FISAIC Ing. Jarmila Šmerhová krátce představila organizaci FISAIC, která v České republice sdružuje deset zájmových skupin, a vysvětlila, že z obrazů, které se na této výstavě sešly od 16 autorů, jich bude odbornou komisí vybráno 30 a ty budou letos v září zastupovat ČZS v chorvatském Záhřebu na 33. mezinárodní soutěžní výstavě výtvarného umění. „Naši výtvarníci si z těchto mezinárodních výstav většinou odvážejí medaile či čestná uznání, a tak věříme, že tomu bude stejně i letos,“ dodala s úsměvem Ing. Šmerhová.

„Jsem rád, že se Odborové sdružení železničářů může na této zajímavé akci podílet,“ řekl vedoucí mezinárodního oddělení OSŽ-Ú Ing. Ondřej Šmehlík a připomněl další důležité sponzory, díky kterým mohou zájmové skupiny ČZS FISAIC rozvíjet svoji činnost – jsou to České dráhy, ČD Cargo a Správa železnic.

Příjemnou atmosféru vernisáže pomohli dotvořit žáci Základní umělecké školy Biskupská pod vedením učitelky Olgy Špačkové, kteří zahráli několik kytarových skladeb.

Zdeňka Sládková


Právě přítomno: 230 hostů a žádný gestor