Velké škody působí na soupravách Českých drah sprejeři. Své o tom ví například jedna z největších odstavných stanic v Praze – ONJ. V letošním roce zde oproti loňsku zaznamenali až šestinásobný nárůst posprejovaných souprav. V celé České republice vydaly letos České dráhy na čištění souprav po sprejerech zatím 5,5 milionu korun, v loňském roce způsobená škoda činila kolem osmi milionů Kč. Daleko větší škody však České dráhy zaznamenaly v roce 2011, kdy částka na čištění vozů po sprejerech přesáhla 27 milionů korun.

Po částečném zlepšení v předchozích letech se počet sprejerských útoků na vlaky ČD začíná zvyšovat. Například ve výše zmíněném depu ONJ v Praze jsou nejčastějším cílem útoků soupravy City Elefant, které jsou zde počmárány až ze třiceti procent. Podle vyjádření mluvčí ČD Vandy Rajnochové pro deník Metro se většina sprejerů zabývá svým „koníčkem“ převážně v noci. Chytit je při činu je však takřka nemožné, neboť ne vždy se během odstávky v depech podaří soupravy osvítit. „Navíc ani toto opatření nemusí zabránit útoku sprejerů, kterým stačí řádově minuty, maximálně několik málo desítek minut, aby soupravu znečistili. Děje se tak někdy i při samotných obratech souprav na okraji dne,“ dodává Rajnochová s tím, že soupravy neuhlídá ani sebelepší ochranka.
Podle dalších slov Vandy Rajnochové pro deník Metro, v minulosti došlo také k zadržení sprejerů cizinců, takže se dá předpokládat, že v řadách turistů se vyskytují sprejeři, kteří si malováním na vlaky zpříjemňují pobyt v Praze. „Letos máme hlášeno zatím celkem 475 případů sprejerství,“ vypočítává počet napadených  vlakových souprav Rajnochová. Středočeská policie letos eviduje 49 těchto trestných činů, přičemž zatím objasnila pouze jeden. Sprejeři mají svá oblíbená místa v rámci celého Středočeského kraje. Mezi ně patří například Kolín nebo Český Brod. Podobné problémy se sprejery mají ostatně i sousední železniční společnosti, například slovenská ZSSK, kde je možné spatřit rovněž velké množství posprejovaných železničních vozů (viz snímek).
Při mytí souprav se někdy prodře lak až na červenou základovou barvu. Podle profesionálních umývačů určité barvy nanesené sprejery umí přilnout k povrchu natolik, že se musí použít brusný papír, aby se mohly sundat. Umývač se pak může omylem dostat až na původní lak.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku

 

 

 


 

Právě přítomno: 314 hostů a žádný gestor