Úvod jednání Ústředí OSŽ, které zasedalo v sídle OSŽ v úterý 20. října, patřil – po nezbytné kontrole plnění úkolů – opatření Českých drah, které má omezit jízdní výhody „režistů“ na určených vlacích na trati Praha – Olomouc – Ostrava. Předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša zrekapituloval dosavadní jednání OSŽ k této otázce, včetně společného protestu odborových centrál proti tomuto kroku, který Představenstvo Českých drah zamýšlelo zavést bez projednání se sociálními partnery.

„Je to záměr, nebo test odborů?“ podotkl místopředseda OSŽ Radek Nekola v diskusi. „Ještě jsme nezažili management, který by se takto choval,“ dodal I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun (podrobněji se o této záležitosti dočtete v rozhovoru s předsedou OSŽ v Obzoru č. 21). O dalších jednáních o návrhu na omezení jízdních výhod budeme členy OSŽ informovat na našich webových stránkách. Předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša dále informoval o vývoji jednání o převodu budov od Českých drah k SŽDC. Zdůraznil přitom, že stanovená cena neodpovídá tržní hodnotě, proto budou zástupci OSŽ v Dozorčí radě hlasovat proti.
Z mála kladných zpráv, které v úvodu jednání Ústředí OSŽ zazněly, uveďme informaci předsedy OSŽ o tom, že se zástupci Asociace samostatných odborů stali členy Evropského a hospodářského sociálního výboru, což je jakási evropská tripartita. Z ČR zasedá v této komisi 12 zástupců (6 zaměstnavatelů a 6 odborářů). Bc. Jaroslav Pejša je členem komise pro dopravu a infrastrukturu. Jak předseda OSŽ dodal, se členstvím nejsou pro OSŽ spojeny žádné výdaje, neboť letenky i ubytování jsou hrazeny z Evropské unie.
Následovaly aktuální informace od jednotlivých místopředsedů OSŽ. „Situace Českých drah je lepší než uvádějí média,“ řekl Vladislav Vokoun a dodal, že o tom svědčí například i to, že počet zaměstnanců ČD byl v září 2015 vyšší než v září 2014. Vladislav Vokoun dále uvedl, že očekává, že České dráhy v nejbližších dnech předloží návrh kolektivní smlouvy na rok 2016. „V textu kolektivní smlouvy neočekáváme žádné podstatné změny, debata bude jako každý rok především o nárůstu mezd,“ řekl Vladislav Vokoun.
O kolektivním vyjednávání u ČD Cargo, které bylo 6. 10. oficiálně zahájeno předáním návrhu KS zaměstnavatelem, informoval Radek Nekola. Podotkl, že se zaměstnavatel pravidelně snaží seškrtat benefity pro zaměstnance. „Zítra s odborovými centrálami připravíme protinávrh,“ řekl a dodal, že základem pro vyjednávání odborů bude text letošní kolektivní smlouvy. Faktické kolektivní vyjednávání bude zahájeno 2. 11. na výjezdním zasedání v Srbech. Zdůraznil, že procento nárůstu mezd u ČD a ČD Cargo by se nemělo lišit, aby nedošlo k takové situaci, jako na Slovensku, kde kolem stovky strojvedoucích přešlo k lépe platící společnosti, což té druhé způsobilo velké problémy.
O situaci v nedrážních organizacích informovala tajemnice NeRV Bc. Renata Dousková. Uvedla, že vzhledem k nárůstu zakázek u některých společností budou odbory prosazovat odpovídající nárůst mezd. V souvislosti s růstem mezd ve zdravotnictví bude otevřeno jednání o nárůstu mezd i v Dopravním zdravotnictví. Renata Dousková informovala rovněž o společném jednání se slovenskými kolegy v Ostružné, které bylo oběma stranami hodnoceno jako velmi podnětné.
Místopředseda OSŽ Mgr. Martin Malý ve svém bloku informací uvedl, že kolektivní vyjednávání u Správy železniční dopravní cesty probíhá a již bylo rozhodnuto, že kolektivní smlouva bude platná na jeden rok. Hlavní jednání o rozporech v kolektivní smlouvě by mělo proběhnout na výjezdním zasedání 2. – 6. listopadu.
Ústředí OSŽ dále vzalo na vědomí informaci o tvorbě a použití Podpůrného fondu OSŽ za I. pololetí 2015 (otiskneme ji v Obzoru č. 22) a informaci předsedy Revizní komise OSŽ Pavla Fraňka o kontrolách v některých brněnských ZO, kde byly u dvou organizací zjištěny nedostatky (chybějící doklady), u ostatních byly zjištěny jen drobné závady administrativního charakteru.
V rámci organizačních záležitostí Ústředí OSŽ schválilo prodej nemovitosti ZO OSŽ ČD SDC, správy tratí Hradec Králové (LDT v Letohradě) a projednalo některé další záležitosti. Vladislav Vokoun informoval o tom, že vážné nehody z letošního léta vyvolaly iniciativu OSŽ na vytvoření fondu nebo nadace při Českých drahách, která by poskytovala finanční pomoc lidem, kteří by byli vážně zdravotně postiženi v souvislosti s mimořádnými nehodovými událostmi.
Členové Ústředí OSŽ byli seznámeni s evropskou kampaní pro zachování posádky ve vlacích, která proběhne 29. 10. Do akce se zapojí i OSŽ. Vlakové čety budou v tento den rozdávat cestujícím informativní letáčky, které vysvětlují důležitost vlakového doprovodu ve vlacích pro dobrou informovanost, pohodlí i bezpečnost cestujících.
Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 359 hostů a žádný gestor