Ve středu 3. 2. 2016 se předseda představenstva a generální ředitel ČD, a. s., Pavel Krtek, M.Sc., v Paříži zúčastnil zasedání Společenství evropských železnic CER/UIC High Level Passenger Meeting. Jde o pracovní setkání nejvyšších představitelů provozovatelů osobní dopravy v Evropě, a to jak s vedením UIC a CER, tak i s reprezentanty Evropské komise. Účastníci zasedání tentokrát jednali o prioritních otázkách týkajících se evropských osobních dopravců. Úvodní slovo obstarali Jean-Pierre Loubinoux, generální ředitel UIC, a Libor Lochman, výkonný ředitel CER. Jednání řídila Barbara Dalibard, představitelka hostitelské železnice a generální ředitelka SNCF Osobní doprava.

Nezdařený útok na vlak Thalys vloni v srpnu a listopadové teroristické útoky v Paříži změnily vnímání tohoto nebezpečí ze strany veřejnosti i politiků. Železnice musí na jednu stranu zajistit bezpečnost zákazníků, na druhou stranu bezpečnostní opatření narušují železniční provoz (nadměrná opatření na železnici mohou znamenat přesun zákazníků na silnici). I to ve svém projevu zmínila Agnes Ogier, generální ředitelka Thalys, která podrobně popsala průběh srpnového incidentu. Libor Lochman poté zmínil následná opatření (v srpnu se sešla mimořádná Rada dopravy, v září pak LANDSEC, neboli expertní skupina Land security EU), která by opakování podobných incidentů měla zabránit. Řádná Rada dopravy se sešla 8. října, provedla analýzu a konstatovala, že prioritou je otevřená výměna informací mezi členskými státy. Evropská komise poté zadala studii „Bezpečnost vysokorychlostní a mezinárodní dálkové železniční dopravy v Evropě“ (termín zpracování je leden až červen 2016).
Společenství evropských železnic (CER) vydalo poziční dokument k této problematice s cílem „najít rovnováhu mezi zajištěním bezpečnosti a zachováním atraktivity železniční dopravy“.
Další z řečníků, generální ředitel UIC Jean-Pierre Loubinoux, poté shrnul řešení otázek bezpečnosti v rámci pracovních orgánů UIC, a následovala diskuse k tomuto tématu. Opatření jsou drahá a nekomfortní, nelze také segregovat cestující v dálkové dopravě od ostatních klientů, složitá je i otázka identifikace cestujících (registrace zákazníků jako v letecké dopravě?), na jedné straně snaha maximálně zajistit cestujícím bezpečnost, na straně druhé to naráží na svobodu pohybu a ochranu osobních údajů. A závěr? Neexistuje rychlé a univerzální řešení, důležitá je výměna zkušeností a vzájemná informovanost členských států a dopravců.
Už více než rok pracuje skupina 16 expertů evropských osobních dopravců pod hlavičkou CIT a řeší otázku přípojů. Tento pilotní projekt přináší výsledky, existuje méně stížností klientů, uvedla v úvodní informaci Jeannine Pilloud, ředitelka SBB Personenverkehr. Dále mimo jiné hovořila i o propojení rezervačních systémů (například CH/D funguje do všech stanic na rozdíl od CH/IT). Počítá se s tím, že pracovní skupina bude problematiku řešit ještě cca rok, prozatím se nepočítá s medializací. Stále otevřené jsou otázky: spolupráce dopravců, povinný rebooking (nová rezervace při nepřípoji), formalizace (vícestranná mezinárodní dohoda).
Na téma otevírání přístupu k datům mluvila Gwendoline Cazenave, ředitelka strategie SNCF Osobní doprava (SNCF je názoru, že by neměla být publikována data týkající se tarifů a cen, legislativní rámec by se neměl týkat licencí). Přítomní se shodli na principu otevřenosti k zákazníkům v případě informací, které zvýší jejich komfort a informovanost (např. poloha vlaku, zpoždění), na druhou stranu zveřejnění některých dat může být kontraproduktivní i nebezpečné, hrozí zneužití. Bylo doporučeno problematiku dále řešit v rámci orgánů CER a UIC.
Dalším tématem byla distribuce a prodej jízdních dokladů. Tato problematika je diskutována v rámci evropského železničního společenství již přibližně dva roky, jedná se o reakci na požadavek Evropské komise ke snazšímu a celoevropskému přístupu klientů k jízdním dokladům na všech relacích. Zprávu o stavu projektu podali Sophie Ismaier a Olivier Bigex.
Dokončení prací na projektu se předpokládá na jaře 2017.
A konečně posledním diskutovaným tématem byla i konkurence železniční dopravy (autobusy, car sharing, nízkonákladové letecké společnosti). Železnice čelí silné konkurenci ze strany výše zmíněných segmentů. Společnost Eurail Group (zabývající se vydáváním celoevropských železničních pasů Eurail a Interrail) nechala v loňském roce zpracovat studii, ta byla zaměřena hlavně na hodnocení jednotlivých konkurenčních produktů ze strany zákazníků. Faktem je, že výsledky železniční dopravy nejsou nejlepší.
Následovala diskuse k tématu: některé faktory lze ze strany železnice ovlivnit (kvalita služeb, do jisté míry i cena, spolupráce např. s autobusovými dopravci, vlastní autobusová doprava…), ale řadu věcí ovlivnit nelze (harmonizace mezi silniční a železniční dopravou, internalizace externích nákladů). To bylo konstatováno jako výzva především pro evropské politiky, kteří by měli znovu otevřít diskusi k direktivě Eurovignette. Přítomní se shodli na tom, že se nebrání konkurenci, ale musí být nastavena rovná pravidla hry.
Závěr patřil prezentaci Evropské komise. Hostem High Level Passenger Meeting byl ředitel generálního ředitelství doprava Evropské komise Olivier Onidi. Jeho úvodní slovo obsahovalo základní informace o posledních aktivitách Evropské komise v oblasti dopravy. Dotazy účastníků diskuse se především soustředily na harmonizaci se silniční dopravou (nerovnost v poplatcích za užití infrastruktury), na rozdílné daňové zatížení silniční a železniční dopravy, na 4. železniční balíček (urychlení schválení technického pilíře), na nejasné postavení pracovníků překračujících hranice (strojvedoucích) či na extrémní nároky na železniční technologie (vozidla, infrastruktura) ve vztahu k aplikaci ERTMS/ETCS (Evropský vlakový zabezpečovač).

Michael Mareš s využitím prezentace UIC

Na snímku je předseda představenstva a generální ředitel ČD, a. s., Pavel Krtek (vpravo) s generální ředitel UIC Jean-Pierre Loubinoux.

Právě přítomno: 282 hostů a žádný gestor