O veřejnou osobní dopravu v Olomouckém kraji se stará Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK). Jeho ředitelem je Mgr. Jaroslav Tomík. V systému IDSOK (Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje) je v současné době zahrnuto celkem osmnáct dopravců (šestnáct nedrážních a dva drážní), mezi nimiž zaujímají významné místo České dráhy.

S Českými drahami je možno v kraji cestovat na společnou jízdenku s jinými dopravci na jedenácti železničních tratích, a to jak na tratích odbočných (např. Lipová Lázně – Javorník ve Slezsku, kde se s IDSOKem na dráze začínalo), tak i na tratích regionálního významu (kupř. Olomouc – Nezamyslice, či Zábřeh na Moravě – Šumperk). V praxi to znamená, že cestující s jízdenkou na integrovanou dopravu může v době platnosti této jízdenky využívat v daných zónách různé druhy přepravců, kteří jsou do integrovaného systému zahrnuti.
Jízdenky IDSOK je možné využít i na soukromé trati Šumperk – Kouty nad Desnou, která byla v loňském roce modernizována a elektrizována a od června 2016 by po této trati měly jezdit i moderní elektrické vlaky Českých drah. „Definitivní rozhodnutí o tom, jak bude v tomto regionu provázána vlaková a autobusová doprava, by mělo padnout 23. února 2016 na jednání mezi Svazkem obcí údolí Desné a Olomouckým krajem,“ přibližuje současnou situaci v tomto regionu ředitel KIDSOK. „Na tomto jednání si má Svazek obcí určit dopravní a přepravní priority obsluhy území na trati mezi Sobotínem a Petrovem.“
V letošním roce se snad podaří zapojit do systému i vlaky na koridorové trati z Olomouce do Zábřehu na Moravě, po čemž volá řada cestujících na této trati. Tímto krokem by se propojila integrovaným dopravním systémem celá trať z Nezamyslic až do Koutů nad Desnou, na níž, pokud všechna jednání dopadnou podle dosavadních předpokladů, budou moci jezdit od června cestující bez přesedání v Šumperku. To vše je však dosud věcí dalších jednání. Zatím spíše vizí je uvažované využití tramvajové dopravy na železničních kolejích na trati „hanácké lokálky“ z Olomouce do Senice na Hané, kde je IDSOK rovněž zapojen.
Rozšiřování IDSOK je závislé na výši finančních prostředků, které kraj každoročně poskytuje dopravcům. V současné době hradí kraj prokazatelnou ztrátu železničním i autobusovým dopravcům ve výši cca 900 milionů korun ročně.


Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 257 hostů a žádný gestor