(AKTUALIZOVÁNO) Dosavadní šéf Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) Christian Kern (50), kterou řídil úspěšně od léta 2010, dostal další a mnohem složitější úkol – postavit se do čela sociální demokracie a zároveň i rakouského kabinetu. Kern, o jehož možné kariéře v SPÖ i ve vládě se ostatně spekulovalo již několik měsíců, se svým spolustraníkům jevil jako vhodný nástupce kancléře Wernera Faymanna, který rezignoval poté, co ztratil podporu části sociální demokracie.

Kern, jenž za necelých šest let svého působení v ÖBB dokázal vyřešit mj. i choulostivý problém s přesluhováním starších a snižování počtu zaměstnanců dráhy, se uměl vypořádat i s konkurencí autobusové dopravy. Právě za jeho funkčního údobí byla včas a v rámci plánovaných nákladů dokončena rekonstrukce Ústředního nádraží v rakouské metropoli. Již v roce 2015 se pochlubil, že ÖBB zdárným hospodařením v roce 2014 poprvé vyrovnala kapitálové náklady.  Jak zdůraznil list Die Presse (DP), Kernovi se podařilo i uhladit konflikty s nespokojenými odboráři. „Mým cílem je, aby Rakušané opět byli hrdi na svou dráhu,“ prohlásil při své nástupu do čela ÖBB v červnu 2010.“  Za jeho osobní přednosti řadí DP jeho pragmatismus, nekonfliktní vystupování a ochotu přijímat pozvání ke všem diskusím, v nichž dává najevo, že jeho vize jdou i nad rámec kolejové dopravy. Před příchodem do představenstva dráhy působil ve dvou energetických společnostech.

„Před novým kancléřem stojí minimálně sedm úkolů,“ zdůraznil 13. května rakouský deník Die Presse. V prvé řadě pozvednout úroveň rakouské ekonomiky, jež se v poslední době v mezinárodním hodnocení propadá, řešit státní dluh nevyhnutelným zvyšováním daní, provést reformu vzdělávání, zjednodušit penzijní a rovněž správní systém, reformovat azylový zákon a udělat pořádek v práci koaličního kabinetu, kde se Rakouská lidová strana (ÖVP) neustále vzájemně napadá s SPÖ namísto racionální spolupráce. Do nové funkce bude Kern oficiálně uveden v úterý 17. května. 

Kern, který pochází z rodiny elektrikáře a sekretářky, se po vysokoškolských studiích publicistiky a komunikačních věd věnoval činnosti v mládežnických organizacích, záhy mj. i novinařině, poté uspěl i jako asistent sociálně demokratického státního tajemníka P. Kostelky. V SPÖ má pevné vazby na rozhodující činitele. Padesátiletý Kern je podruhé ženatý a je otcem celkem čtyř potomků. K jeho koníčkům patří hudba, běh a kopaná, což dokazuje i svým členstvím v kuratoriu klubu Wiener Austria. 
Jan Hála

 

 

Právě přítomno: 268 hostů a žádný gestor