Slavnostní vernisáží byla v pondělí 16. května odpoledne (v zasedací místnosti v suterénu) v budově Ministerstva dopravy ČR v Praze zahájena tradiční výstava výtvarných děl a fotografií amatérských fotografů a malířů (11. jarní salón) sdružených ve FISAIC (Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů). Na výstavě, která se v prostorách budovy ministerstva dopravy koná pravidelně jednou za dva roky, je vystaveno přibližně osmdesát výtvarných děl a téměř stovka fotografií členů Českého zemského svazu (ČZS) FISAIC.

FISAIC už druhým rokem zastřešuje Odborové sdružení železničářů, což ve svém úvodním projevu zmínil i Dr. Miroslav Kaprálek z mezinárodního oddělení OSŽ-Ú, který mimo jiné přivítal i zástupce železničářů-esperantistů z Číny, kteří se přijeli podívat na výstavu cestou na kongres esperantistů v Bulharsku, s nimiž do Prahy přicestoval i zástupce železničářů organizovaných ve FISAIC z Polska. „Cestou sem do budovy jsem si uvědomil, jak jsme zestárli a jak se změnilo i samo fotografování. V sedmdesátých letech jsem fotil zenitem, který jsem si přivezl z družebního výletu z Moskvy. Když se podíváme na dnešní techniku, tak je v tom podstatný rozdíl,“ uvedl s tím, že u některých fotografií se na druhou stranu „až moc“ projevuje dodatečná úprava na počítači. „To ale není případ těchto výtvarných děl,“ poznamenal.

Poté vystoupil vedoucí skupiny výtvarné umění Pavel Hladík, který předeslal, že hlavním smyslem výstavy je předvést železničářské veřejnosti výsledky snažení členů skupiny výtvarné umění. „Zároveň ale tato výstava poslouží k výběru kolekce výtvarných děl, které budou ČZS, skupinu výtvarné umění, reprezentovat na 31. salonu FISAIC v říjnu ve Vídni,“ řekl a s prosbou o shovívavost při posuzování děl autorů dodal: „Zapomeňte, prosím vás, na vaše pracovní termíny, odhlédněte od displejů vašich mobilů, tabletů a počítačů a spolu s námi nakoukněte do kouzelného světa, kde iluze je mnohdy pravdou.“

Na vernisáži moderované tajemnicí ČZS Ing. Jarmilou Šmerhovou nakonec vystoupil i vedoucí skupiny foto Jan Týc, který představil zhruba stovku děl od 11 autorů. „Je to pro nás jakési entrée před vstupem na mezinárodní salon, který se letos koná ve Francii, kam jsme odeslali fotografie od cca 18 autorů. Zde se můžete seznámit i z částí fotografií, které byly již odeslány a které jsou součástí výběru pro tento mezinárodní salon.“

Slavnostní tečku za vernisáží připravil pěvecký soubor Hlahol z Nymburka pod vedením sbormistra Tomáše Pergla.
Výstava je otevřena ještě v úterý 17. 5. (10 až 16 h), ve středu 18. 5. (10 až 16 h) a končí ve čtvrtek 19. 5. dopoledne (9-12 h).
Podrobnější informace o FISAIC i o samotné výstavě lze v případě zájmu získat u Ing. Jarmily Šmerhové, +420 724 563 235, tajemnice Českého zemského svazu FISAIC, která zájemce ochotně výstavou provede.

Michael Mareš


Právě přítomno: 277 hostů a žádný gestor