Dceřiná společnost Německých drah (DB) zabývající se nákladní dopravou potvrdila své plány ohledně stažení služeb nákladní dopravy z 215 míst v Německu, čímž snížila celkový počet obsluhovaných míst na cca 1300.

DB Cargo, které v roce 2015 vytvořilo ztrátu 183 mil. eur, se v současné době pokouší snížit výdaje a tím obnovit ziskovost a růst. DB Cargo tvrdí, že 215 míst generuje pouze okolo 0,4 % svého obratu a z tohoto důvodu nemá cenu je obsluhovat. Je možné, že nějaká místa budou obsluhována některým z mnoha malých německých provozovatelů kratších tras, jak už se to v minulosti stalo, když DB přestala obsluhovat zákazníky v nákladní dopravě. DB Cargo si vytyčila za cíl rychlejší růst, o 1 % rychlejší než celkový roční růst trhu od roku 2018 a tvrdí, že se také potřebuje „ohromně zlepšit“, jak v produktivitě, tak v kvalitě.
DB v březnu ohlásily celkovou ztrátu 1,3 miliard eur, což je první ztráta od roku 2003 – i přes celkový 1,9% nárůst v příjmech skupiny na 40,5 miliard eur. Hlavní příčinou byl slabý ekonomický výkon nákladní železniční dopravy, zvláště v Německu. I přes celkový 1,4% nárůst tunokilometrů v Německu v průběhu roku 2015 utrpělo DB Cargo ztrátu 4,3 % v tunokilometrech o 98 miliard a zakusilo tak pád svých příjmů z nákladní dopravy o 8 – 10 %. DB již dříve připustilo, že mnoho zákazníků přešlo ke konkurenci během řady stávek v letech 2014-15 a nyní podepsali s těmito provozovateli dlouhodobé smlouvy. DB také říkají, že stávky je přišly na 360 milionů eur z celkového příjmu a 300 milionů eur z celkového EBIT zisku.
Z International Railway Journal přeložila Bc. Kateřina Vokounová
 

Právě přítomno: 220 hostů a žádný gestor