Ve Francii začala časově neomezená stávka železničářů, kteří se zapojili do protestů proti plánované reformě zákoníku práce.

Ve středu 1.6. nevyjede v zemi asi 40 procent rychlovlaků TGV a 60 až 70 procent regionálních vlaků. U spojů do zahraničí by se stávka neměla dotknout spojení s Británií a Německem, zatímco do Švýcarska vyjede asi 75 procent souprav, do Španělska 40 procent a do Itálie jen třetina vlaků, cituje ČT24 SNCF. Vláda ve snaze zabránit problémům na železnici oslovila přímo odboráře, s nimiž zatím vyjednávalo vedení SNCF. Od stávky poté ustoupil odborový svaz CFDT, odbory Unsa sice výzvu k zastavení práce nestáhly, ale ocenily nové návrhy vlády. Nespokojeny jsou stále odbory SUD-Rail a CGT. SNCF odsoudilo zásah vlády a její návrhy označilo za „sebevražedné“. Premiér Manuel Valls sice připustil možnost změn reformy, odpůrci ale požadují její zrušení, což Valls odmítá. Kritici novému zákonu vyčítají, že příliš vychází vstříc zaměstnavatelům a ohrožuje jistotu práce nynějších zaměstnancům. Pracovníci státních drah SNFC chtějí ovlivnit hlavně vyjednávání o pracovní době, která mají vyvrcholit 6. června. „Vysokorychlostní vlaky budou během stávky jezdit ze 60 procent, pokud jde o městskou hromadnou dopravu, i tady soupravy budou jezdit, jen s většími časovými odstupy, takže metro bude plnější, ale nečekal bych nic dramatického, na co by Francouzi nebyli zvyklí,“ informoval zpravodaj ČT Petr Zavadil přímo z Paříže.

Ve Francii 10. června začíná fotbalový šampionát EURO, jehož je SNCF oficiálním dopravcem. „Nebudeme lidem bránit, aby se jeli podívat na fotbalové zápasy, ale je potřeba, aby vláda také hodlala diskutovat. Vše je v rukou vlády,“ prohlásil podle webu rozhlasové stanice RTL šéf mocného odborového svazu CGT Philippe Martinez. Předseda vládní Socialistické strany Jean-Christophe Cambadélis je přesvědčený, že v době šampionátu železničáři stávkovat nebudou. „Ani vteřinu nemohu uvěřit tomu, že by si železničáři z Francie udělali rukojmí,“ řekl podle agentury AFP Cambadélis. Podle průzkumu, který zveřejnil v neděli list Journal du Dimanche, ale protesty podporuje 46 procent Francouzů navzdory tomu, že narušují jejich každodenní život. Lidem nejvíc vadí neústupnost na straně vlády i odborů, která nikam nevede.

Z tisku Petra Sojková

Právě přítomno: 251 hostů a žádný gestor