Podnikový výbor (PV) OSŽ při Českých drahách, a. s., který zasedal v Praze, v sídle OSŽ, ve středu 8. června, pozval na své jednání řadu hostů, zástupců zaměstnavatele. Byli to JUDr. Ivo Veselý, ředitel odboru 10 GŘ ČD, Ing. Lucie Bauerová z odboru 10 GŘ ČD, Ing. Michal Štěpán, člen představenstva ČD, Mgr. František Bureš, MBA, LL.M., člen představenstva ČD, a Ing. Rostislav Novák, ředitel odboru 12 GŘ ČD. Jednání se zúčastnil i předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša.

JUDr. Veselý v úvodu svého vystoupení hovořil o blížícím se převodu části zaměstnanců od ČD k SŽDC. Tento převod má být podle posledního rozhodnutí Představenstva uskutečněn od 1. 7. (předchozí rozhodnutí znělo „nejpozději“ do 1. 8. 2016). Odsouvání převodu i nejistý termín kritizoval předseda PV Vladislav Vokoun: „Vedení by si mělo uvědomit, jak asi takováto neurčitá rozhodnutí působí na zaměstnance, když se jen prodlužuje agónie.“

JUDr. Veselý potvrdil, že i jemu vadí, že zaměstnanci žijí ve vakuu a nejistotě. Ujistil členy podnikového výboru, že na straně Českých drah problém není. „Od května máme vše zkontrolováno a připraveno k převodu,“ řekl JUDr. Veselý. Na dotaz Vladislava Vokouna, kdo zaplatí zaměstnancům příspěvky na penzijní či životní připojištění, odpověděla Ing. Bauerová, že dokud nebudou převedeni, budou jim tyto příspěvky platit České dráhy a do doby převodu se na ně bude vztahovat i Sociální fond ČD.

Dlouhá diskuse se rozvinula k otázce nařizování přesčasů u vlakových čet. Podle názoru členů PV jsou vlakové čety přetěžovány. Ing. Bauerová nejprve vysvětlila základní pojmy podle platné legislativy. Uvedla, že směna podle PKS nesmí být delší než 13 h. Ovšem práce přesčas není součástí směny a zaměstnavatel má právo ji nařídit. Odpočinek mezi směnami musí být aspoň 11 h, u ČD však může být zkrácen na 6 h (během 24 hodin). Maximální výkon tedy může být 18 hodin. Právě k tomuto faktu se rozvinula vzrušená debata. Podle zástupců OSŽ totiž zaměstnavatel možnosti nařizovat práci přes čas zneužívá a zaměstnanci jsou přetěžováni. „Nastoupit do práce v 6 hodin ráno a skončit v půlnoci je nelidské,“ poznamenal člen PV Martin Janeček a zároveň upozornil na nedostatek personálu vlakových čet. Kolektivní vyjednavači budou proto prosazovat do kolektivní smlouvy vymezení délky přesčasů, aby nadále nemohly být vlakové čety přetěžovány. Zaměstnavatel bude rovněž vyzván, aby se zabýval nedostatkem počtu těchto pracovníků.

Ing. Štěpán informoval o některých probíhajících nebo chystaných zlepšeních pracovních pomůcek pro zaměstnance; mimo jiné hovořil o dodávce přenosných osobních pokladen (POP), jejichž hlavní část bude dodána do konce letošního roku, a o obměně univerzálních pokladen (UNIPOK), které budou od 1. 8. v ostrém provozu; dále uvedl, že se spouští aplikace „ČD komunikátor“ pro vlakové čety, který se bude od léta pilotně testovat a do provozu půjde od nového GVD.

Podnikový výbor dále vyslechl podrobný výklad Mgr. Františka Bureše o navrhovaných změnách v opravárenství, při němž Mgr. Bureš kladl důraz na nezbytnost oddělení údržby a provozu. Pokud chystané změny budou muset být doprovázeny personálními změnami, „propouštění se určitě nebude týkat odborných pracovníků v provozu, pracujících na opravách,“ zdůraznil Mgr. Bureš.

Jeho názor na nutnost změn v opravárenství podpořil i Ing. Novák, podle nějž je současná struktura DKV těžkopádná a těžko řiditelná. „Velký konkurenční tlak nás nutí vybalancovat tržby a náklady. Tržby jsou na hraně, musíme tedy něco udělat s náklady,“ řekl Ing. Novák a dodal, že všude v Evropě jsou údržba a provoz odděleny. I on potvrdil, že případné změny nebudou mít žádný dopad do dělnických profesí.

Protože OSŽ má k navrhovaným změnám nesouhlasný názor, bylo dohodnuto, že diskuse k problematice opravárenství bude dále pokračovat na dvoudenním jednání Výborů DKV v Plzni ve dnech 29. a 30. června.

Zdeňka Sládková

Právě přítomno: 206 hostů a žádný gestor