Předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s. Pavel Krtek přednesl 7. června 2016 na pozvání organizátorů jubilejního 20. kongresu Passenger Rail Europe v Amsterdamu přednášku o proměnách českého železničního trhu.

Ve své prezentaci se zaměřil na jednotlivé obchodní segmenty, jejich vývoj a investiční rozvoj. Za nejvíce rostoucí označil dálkovou a příměstskou dopravu, která těží z nasazení nových vozidel a kongescí na silnicích. Naopak upozornil na konkurenční nevýhody české železnice, mezi které patří především naprostá absence rychlých tratí a dražší poplatky za dráhu oproti silnici.

Pavel Krtek prezentoval i klíčové projekty mezinárodní dopravy, především pak projekt railjet z Prahy přes Vídeň do Grazu a linku Praha – Berlin – Hamburg. Za potenciálně slibné relace označil spojení Prahy s hornorakouským Lincem a Prahy s bavorským Mnichovem. V obou směrech je však třeba modernizovat infrastrukturu tak, aby jízdní doby byly konkurenceschopné se silniční dopravou.

Následně v rámci panelové diskuse odpovídal i na dotazy ohledně stavu implementace železničních balíčků v ČR. Překvapil účastníky informací, že železniční trh byl bez dostatečného regulačního rámce otevřen již od ledna 1995, čehož tehdy využili především operátoři v nákladní dopravě.

Z řad dalších účastníků zazněly strategické plány národních železničních dopravců DB Fernverkehr (Německo), PKP Intercity (Polsko), NS (Nizozemí), SNCB (Belgie), SNCF (Francie), SBB (Švýcarsko), SJ (Švédsko), MÁV (Maďarsko) a jejich dceřiných společností Abelio, Eurostar a Thalys. Společným jmenovatelem bylo využití digitálních technologií pro IT aplikace k usnadnění informovanosti a snazší odbavení cestující veřejnosti. Zazněly i názory z Asociace vlakových dopravních společností (ATOC) z Velké Británie o tom, jak se po letech opět hledá jednotná tvář "národní dráhy" (National Rail) poté, co národní železniční podnik British Rail byl před 20 lety obětován a rozvrácen na oltáři údajně všespasitelné konkurence. Není bez zajímavosti, že donedávna největšího soukromého dopravce v Evropě, spolčenost ARRIVA, si rozdělily státní železniční podniky italské FSI a německá DB. Jak zaznělo od šéfa strategie domácí NS, národní železniční dopravce provozuje v Holandsku vlaky na páteřní síti a toliko lokální spoje provozuje soukromá konkurence.

Mgr. Petr Šťáhlavský
GŘ KPP | Tiskové oddělení

Právě přítomno: 359 hostů a žádný gestor