Rozdíl, který vidíte a cítíte už na první pohled. Vloni opuštěná trať, letos čilý pracovní ruch. Odhadem desítky a možná i stovky dělníků, velké množství stavebních strojů. Pracuje se takřka na každém kilometru trati. Například mezi Hanušovicemi a Brannou je trať stavební technikou a dělníky doslova posetá. Čile se pracuje i na úseku mezi Bludovem a Hanušovicemi.

Výlukový jízdní řád, který je platný od 14. dubna do 3. října 2016, nezná prakticky žádné vlaky. Na 58 kilometrů dlouhém úseku tratě 292 (Zábřeh na Moravě/šumperk – Jeseník) mezi Bludovem a Jeseníkem jezdí pouze stavební stroje. Od 14. dubna nepřetržitě do 3. října 2016 totiž probíhá výluka v úseku Bludov – Hanušovice – Lipová Lázně na trati 292 (šumperk – Jeseník – Krnov) a všechny vlaky jsou v úseku Zábřeh na Moravě/respektive šumperk – Hanušovice – Lipová Lázně – Jeseník a opačně nahrazeny náhradní autobusovou dopravou, pouze vybrané vlaky (těch je pouze pět) v úseku Lipová Lázně – Jeseník a opačně jsou vedeny vlakovou soupravou. Jinak všechny vlaky jsou nahrazeny autobusy, u spěšných vlaků je zajištěna přeprava jízdních kol (v omezeném počtu pouze do vyčerpání kapacity vozidla náhradní dopravy).
Souběžně s výlukou na trati 292 probíhá i výluka na trati 294 (Hanušovice – Staré Město pod Sněžníkem), kde jsou rovněž všechny vlaky nahrazeny autobusy.
Důvodem výluky na trati 292 je především odstranění propadu rychlosti. Podle vývěsek ve stanicích platí stavební povolení z loňského roku s termínem dokončení 30. 11. 2015, podle dodatku ke stavebnímu povolení je ukončení prací posunuto na 1. 3. 2017. Během téměř šestiměsíční výluky bude provedena rekonstrukce a modernizace železniční tratě, rekonstrukce železničního spodku, svršku, propustků, sdělovací a zabezpečovací techniky a nástupišť v jednotlivých stanicích. Zhotovitelem je firma OHL ŽS Brno, vedoucí sdružení BLUJES. Na staveništích jsme v pondělí 18. července zahlédli například pracovníky firem OHL ŽS Brno, IDS, a. s., Olomouc (Inženýrské a dopravní stavby Olomouc, a. s.), TOMI-REMONT Prostějov, čí Hroších staveb, a. s.
Michael Mareš

 


 

Právě přítomno: 264 hostů a žádný gestor