Podpůrný fond slouží především k podpoře těch členů OSŽ, kteří se ocitnou v tíživé sociální situaci. Fond byl zřízen v roce 1997 po katastrofálních povodních, které postihly mnoho členů OSŽ a výrazně zhoršily jejich sociální situaci. Postupem času se podpora rozšířila i na další oblasti.

„Příspěvky z podpůrného fondu jsou kromě případů živelních pohrom poskytovány také v případě dlouhodobé pracovní neschopnosti, při úmrtí člena rodiny, či při operaci očí, která přispěje k zachování zdravotní způsobilosti, nutné pro výkon povolání,“ konstatuje JUDr. Petr Večeř, vedoucí ekonomicko-sociálního oddělení (ESO) OSŽ – ústředí, které agendu podpůrného fondu zajišťuje, zpracovává a předkládá Představenstvu OSŽ k rozhodnutí.

Ke konci roku 2015 činil stav konta podpůrného fondu téměř sedm a půl milionu korun. Kromě jednotlivých ZO OSŽ přispívají do tohoto fondu také jednotliví členové OSŽ, jako poděkování za poskytnutí právního poradenství, právní pomoci, či dávky z podpůrného fondu a také členové OSŽ působících ve funkcích v orgánech společností (dozorčí rady apod.). Zejména zmíněné žádosti o poskytnutí příspěvku pro podstoupení operace smyslových orgánů, se v posledním období výrazně zvyšují. Od roku 2011 do konce roku 2015 byla dávka pro tento účel poskytnuta celkem v 19 případech. „Nutno podotknout, že většina žadatelů, kterým byla dávka z podpůrného fondu OSŽ schválena, vyjadřuje svoje poděkování, ať již ústním, či písemným, jakož i zasláním částky na podpůrný fond, která odpovídá jejich finančním možnostem,“ připomíná Luděk šebrle, analytik a rozborář z ESO OSŽ – ústředí. Každé takové poděkování je oceněním pro všechny, kteří do podpůrného fondu přispívají.

Protože podpůrný fond je založen na solidaritě všech členů OSŽ, mohou samozřejmě podat žádost o dávku i ty ZO OSŽ, které do fondu přispívají minimálně nebo vůbec. „V této souvislosti je však třeba důrazně připomenout, že při projednávání žádosti o dávku z tohoto fondu přihlíží Představenstvo OSŽ k tomu, jakou částkou tato ZO OSŽ, do podpůrného fondu přispívá,“ zdůrazňuje Petr Večeř.

Jako dlouhodobý a přetrvávající stav, který se jen nepatrně zlepšuje, označuje ESO OSŽ nedostatky, které se vyskytují v žádostech o podporu z fondu. Chybí především údaje o konkrétní situaci žadatele a jeho rodiny, návrhu na výši dávky a o výši podpory, poskytnuté zaměstnavatelem ze sociálního fondu, či z FKSP, případně z prostředků příslušné ZO OSŽ. „Jako nedostatečné se rovněž jeví doložení jednotlivých žádostí písemnostmi mající charakter listinných důkazů. Skutečnosti výše popsané představují ve svém důsledku nadbytečnou administrativu,“ upozorňuje Luděk šebrle. „Je nezbytně nutné, aby zpracovatel žádosti o dávku z podpůrného fondu věnoval větší pozornost jejímu zpracování a to včetně její přílohy, která je od 1. dubna 2014 nedílnou součástí žádosti o podporu,“ dodává na závěr.

Bližší informace, jakož i Statut podpůrného fondu OSŽ jsou přístupné na webu OSŽ (www.osz.org/právní poradna).

Miroslav Čáslavský

Právě přítomno: 340 hostů a žádný gestor