Jednání Představenstva OSŽ, které se konalo v sídle OSŽ v úterý 9. srpna, řídil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša. Ten také v úvodní části, po kontrole plnění úkolů, otevřel bod věnovaný informacím ze zásadních jednání. Hovořil mimo jiné o připomínkách OSŽ k přímému zadání dálkové dopravy na trati Plzeň – Most soukromému dopravci GW Train Regio. (Podrobněji v „Prohlášení OSŽ“ uveřejněné k této záležitosti na webu dne 2. 8. a také v rozhovoru s předsedou OSŽ v Obzoru č. 16.).

Předseda PV OSŽ při ČD, a. s., Vladislav Vokoun se zmínil o otázce „půjčovny vozů“ a o jednání s premiérem k této záležitosti. Premiér na tomto jednání sdělil, že vrcholové orgány ČSSD v žádném případě nepodporují zmiňovaný způsob nákupu vozidel s následnou „státní půjčovnou“. Naopak uvedl, že plně podporuje a zároveň věří v pokračování zásadní role národního dopravce, včetně přímých zadání přepravy ve veřejném závazku tomuto dopravci do budoucnosti.  (Více se dočtete v Obzoru č. 16 v článku „Krajské volby se blíží – kandidáty jsou i někteří členové OSŽ“). Vladislav Vokoun dále informoval o postupujících jednáních v otázce pojištění železničářů pro případ těžkého pracovního úrazu či smrti, přičemž dodal, že jednání by měla být uzavřena tak, aby pojištění platilo pro příslušné zaměstnance od ledna příštího roku. Vladislav Vokoun dále uvedl, že kladně kvituje, že Dozorčí rada podpořila návrh OSŽ, aby část finančních zdrojů, které České dráhy získaly za prodej stanic, šla na zlepšení vybavení i pracovních podmínek v opravnách.

Mgr. Martin Malý, předseda PV OSŽ SŽDC, uvedl, že v otázce pojištění zaměstnanců pro případ těžkého úrazu či smrti proběhla určitá předběžná jednání s vedením SŽDC s tím výsledkem, že tato problematika bude řešena v rámci kolektivního vyjednávání. Dále se zmínil o organizačních záležitostech spojených s přechodem budov nádraží od ČD k SŽDC. Jak uvedl, v současné době se připravuje organizační změna k 1. 9., kdy se zruší pražské vedení SON (Správa osobních nádraží) a zůstane šest samostatných oblastních SON. U každého z nich bude nutno vytvořit Výbor OSŽ. Dále informoval o tom, že zásady FKSP pro zaměstnance převedené od ČD jsou dohodnuty s tím, že rozpočet FKSP SON na zbytek roku 2016 je vytvořen ve stejné výši, jako činil nevyčerpaný zůstatek SF OJ ČD ŽST  k datu převodu této OJ k SŽDC, jak bylo přislíbeno. Dále uvedl mimo jiné, že v souvislosti s postupnou aktivací CDP Praha probíhají jednání o problematice tarifního zatřídění pohotovostních výpravčích.

Předseda Nedrážního republikového výboru OSŽ Miroslav Novotný informoval o třech jednáních, která proběhla či probíhají v této době. Zaprvé jde o jednání s vedením CZ Loko, a. s., kde nedávný smrtelný úraz zaměstnance vyvolal potřebu přijetí vyšších bezpečnostních opatření; dále s vedením OHL ŽS, a. s., kde je vážná situace ohledně zakázek. V současné době probíhají kontroly v oblasti  pracovněprávních podmínek a OBP. Zástupci OSŽ byli požádáni o součinnost na některých stavbách  OHL. Třetí záležitostí, o které se Miroslav Novotný zmínil, je zahájení kolektivního vyjednávání u Dopravního zdravotnictví, kde mimo jiné jsou připravovány určité změny v katalogu prací.

Oficiální jednání u ČD Cargo v těchto týdnech neprobíhají, jak uvedla tajemnice PV OSŽ ČD Cargo Marta Urbancová. Dodala, že PV připomínkuje dvě interní normy ČD Cargo, přičemž první z nich se týká spolupráce odborů se zaměstnavateli a druhá ochranných pracovních pomůcek. Dále informovala o tom, že se na konci srpna bude konat společné jednání vedení Podnikových výborů ČD Cargo, ZSSK Cargo a předsedů představenstev obou společností. 

Výkonný tajemník OSŽ Martin Vavrečka podal informaci o ekonomické situaci v zařízeních, která jsou ve vlastnictví OSŽ.

Informace o činnosti Revizní komise OSŽ předložil její předseda Pavel Franěk, a to především o kontrolách hospodaření v ZO OSŽ žst. Praha a SDC Ostrava, kde byly zjištěny problémy s vedením účetnictví.

V rámci organizačních záležitostí se představenstvo zabývalo mimo jiné chystanými mezinárodními akcemi a diskutovalo o přípravě sjezdu OSŽ; a to jak co se týká výběru cenově a dopravně nejvýhodnější lokality, tak co se týká klíče pro účast delegátů. Diskuse bude pokračovat na příštím jednání představenstva a rozhodující slovo v této záležitosti bude mít zářijové zasedání Ústředí OSŽ.

Zdeňka Sládková

 

Právě přítomno: 375 hostů a žádný gestor