"Bezpečnost práce je obor, který se zabývá technickými, technologickými, organizačními, výchovnými a jinými opatřeními, jejich cílem je vytvoření takového pracoviště, pracovního prostředí a práce, ve kterém nebude docházet k pracovním úrazům a nemocem z povolání. Je to stav pracovních podmínek, který zabraňuje působení nebezpečných činitelů pracovního procesu na zaměstnance, popřípadě i na další osoby."

Výše uvedená definice se snaží dostatečně vystihnout obor, kterému je věnována nově vydaná metodická pomůcka, kterou zpracovalo Oddělení BOZP OSŽ ústředí pod názvem "Metodická pomůcka - Bezpečnost a ochrana zdraví při práci". Jedná se o metodický a školící materiál, který je určen zejména pro potřeby Základních organizací OSŽ a tvoří součást knihovničky Dokumentů OSŽ (pod číslem 7).

Jedná se o brožurku, která si klade za cíl Vám přiblížit oblast Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a pomoci Vám si vytvořit základní přehled o této problematice a usnadnit Vám i orientaci v základních právních a ostatních předpisech v oblasti BOZP.

Zájemce o tuto brožurku upozorňujeme, že je distribuována prostřednictvím Vašich odborových zástupců v orgánech OSŽ a na seminářích a školeních, které pořádá OSŽ ústředí. Samozřejmě je možné si ji rovnhěž vyzvednout na pracovišti svazového inspektora BOZP nebo přímo na oddělení BOZP OSŽ Ú.

Mgr. Petr Kožmín
vedoucí oddělení BOZP