Bez nadsázky můžeme říci, že naše země je nejen zemí hradů a zámků, ale jsme i malou rozhlednovou velmocí. Vždyť jich u nás máme kolem 400 a drtivá většina z nich je přístupná veřejnosti. Vypravme se proto nyní vlakem na malý výlet a navštivme tři z nich, které jsou položeny nejseverněji na našem území.

Naše cestování zahájíme na hlavním nádraží v Děčíně, kam se lze z Prahy dostat naprosto pohodlně rychlíky, či vlaky EC. Každé dvě hodiny odjíždí z Děčína osobní vlak směr Rumburk, který jede přes Bad Schandau a Sebnitz v Německu. Zhruba po hodině a čtvrt vystupujeme z vlaku v Mikulášovicích dolním nádraží. Odtud nás modrá turistická značka dovede po cca 3,5 km chůze k naší nejsevernější rozhledně na vrcholu Tanečnice (597,6 m). Tanečnice je žulová hora s vrcholovým čedičovým hřbítkem. Od roku 1905 zde stojí osmiboká, 26 metrů vysoká kamenná rozhledna, pro jejíž zdolání je nutno vystoupat 138 schodů. Odměnou za trochu té námahy je nám pak pěkný kruhový výhled do Čech i do sousedního Německa. Dle pověsti chodí prý na vrchol Tanečnice krásná dívka, která svádí myslivce. Hlásím ale, že jsem neměl tu čest se s ní setkat. Asi jsem byl na kopci v nesprávný čas... U rozhledny stojí od roku 1978 chata s restaurací, kde je možnost občerstvení. V době mé návštěvy zde měli výbornou domácí bramboračku. Rozhledna je otevřena denně 9 - 21 hodin.
Z vrcholu Tanečnice pokračujeme dál po modré značce, až přijdeme na asfaltovou silnici, kde značka odbočuje vpravo k Tomášovu. My se ale dáme doleva směrem na Mikulášovice. V obci stojí za zmínku zdejší hvězdárna z roku 1913, jedna z nejstarších u nás. Na zastávce Mikulášovice střed počkáme na motorový vlak a svezeme se do zastávky Panský. Pozor ale, na trati č. 084 je provoz zajišťován pouze o víkendech a svátcích. Ze zastávky Panský je to 1,5 km na další rozhlednu na Vlčí hoře (580,6 m), která nám nabídne rovněž hezké výhledy do okolní krajiny. Zdejší rozhledna pochází z roku 1888 a v roce 1909 byla zastřešena a zvýšena na současných 19 metrů. Masív Vlčí hory obsahuje značné množství magnetovce, vychylujícího střelku kompasu. Rozhledna otevřena květen - září 9-17 hodin.
Zdatnější turisté se mohou vydat z Vlčí hory po žluté turistické značce a po cca 5,5 km dojdou na třetí z našich dnes zmiňovaných rozhleden, na Dymník (516,3 m.). Zdejší, opět kamenná rozhledna vysoká 15 metrů, pochází z roku 1896. Na rozhlednu vede 83 schodů. Otevřeno je v období květen - září 9 - 18 hodin. Hned pod vrcholem Dymníku je restaurace, nabízející poutníkům možnost občerstvení. Do Rumburku to máme odsud necelé 3 km a z nádraží ČD se můžeme vypravit na cestu domů.
Celý výlet je možno naplánovat také jako několikadenní a využít služeb některého z četných penzionů. Vždyť nejsevernější, a tak trochu zapomenutá část naší republiky, má návštěvníkům co nabídnout. Mimo krásné, členité krajiny se spoustou lesů, připomeňme například nejseverněji položenou loretu v Evropě v Rumburku, pomník obětí Rumburské vzpoury, zámek ve Šluknově, či městečko Krásnou Lípu, jako centrum Národního parku České Švýcarsko. Pro příznivce železnice zmíníme technickou zajímavost – železniční most u Vilémova z let 1901-03 dlouhý 190 metrů, klenoucí se ve výšce až 34 metrů nad údolím Vilémovského potoka. Možná málokdo ví, že kousek za státní hranicí, sotva co by kamenem dohodil, nachází se v saském městečku Sebnitz muzeum železničního modelářství Modelleisenbahn museum v blízkosti největšího výrobce vláčků velikosti TT – firmy Tillig. Tak pěkné cestování a hezké zážitky, vážení.
A. K. Kýzl