Na jízdenku Egronet (http://egronet.de/cz/jizdenka/ceny.html) mohou cestovat výhodně jak jednotlivci, tak až pětičlenná skupina osob. Jízdenku lze využít v oblasti, do které tentokrát zvu čtenáře Obzoru. Nastoupíme například v Chebu a pojedeme přes nově obnovenou trať Aš (původně Aš -Bavorské nádraží) přes Selb Plößberg (tam byl v roce 1951 unesen vlak přes „železnou oponu") do Hofu. O kuriozitě Hofu se dočteme na naučné tabuli č. 34 před žst. Hof: v letech 1901-1920 zde jezdila tramvaj spojující nádraží – náměstí - hřbitov, jejíž provoz byl násilně ukončen inflací v letech 1920-1921. Další zajímavostí Hofu je původní hlavové nádraží z roku 1841, které se nacházelo poblíž náměstí a jeho část jako kulturní památka dosud stojí.

Z Hofu je možno pokračovat přes původní hranici (1945-1990) mezi NSR a NDR do státu Thüringen, kde vystoupíme v žst. Zeulenroda untere Bahnhof. Překvapení je, že původní budova stanice z roku 1912 byla v roce 2010 srovnána se zemí, místo ní je pouze skleněný přístřešek, vedle něhož je stavědlo ovládající návěstidla sovětského typu z počátku 80. let 20. století.
Zvláštností Zeulenrody je, že jako jediné místo v bývalé NDR byla v roce 1991 obnovena městská trať Zeulenroda untere Bhf (dolní nádraží) - Zeulenroda obere Bhf. (horní nádraží), dlouhá čtyři kilometry. Tak se stalo, že v roce 1991 přestal zajíždět autobus k dolnímu nádraží. Obnovení provozu nemělo dlouhého trvání. V roce 1993 došlo k fúzi mezi DB a DR a vznikl celoněmecký železniční podnik DB AG. Toto sloučení mělo smrtící následky pro desítky lokálních tratí do té doby provozovaných Deutsche Reichsbahn (DR). A tak v 1996 bylo i spojení obere Bahnhof (horní nádraží) s konečnou platností zrušeno, v roce 2001 byly vytrhány koleje, i přesto, že se u horního nádraží nachází spousta továren a postavila se tam i nová mlékárna. Za časů DR tam bylo i kontejnerové překladiště, místo něj stojí supermarket, místo placu parkují kamiony. Tak jako všude. Pouze centrální zastávka autobusů je stále u bývalého horního nádraží, jehož budova je opravena.
V Zeulenrodě je na náměstí majestátní radnice z roku 1827. U náměstí je hostinec, kde je výhradně povoleno kouření, na což upozorňuje nápis Rauchfrei. Ze Zeulenrody přejedeme regionálním autobusem (platí Egronet) do města Greiz. Greiz byl sídlem do roku 1918 knížectví Reuß, starší linie. Tento rod již vymřel, ale mladší knížecí linie Reuß se do Thüringenu vrátila. V Greizu svého času jezdil i trolejbus. V městě je pozoruhodný knížecí zámek a hrad na skále. Mě zajímaly v Greizu hlavně plynové lampy, několik jich svítí u bývalé plynárny. V centru města je pěkná nová restaurace s místním zámeckým pivem. Nádražní budova v Greizu je uzavřena, stejně tak impozantní budova pošty u nádraží. Žst. Greiz je vybavena skvostnými mechanickými návěstidly.
Z Greizu pokračujeme vlakem do Weichschlitz a dále přes Bad Brambach do Chebu.

Martin Kubík