Žatecký uzel, jak již Obzor informoval, prochází generální přestavbou. Pracoviště výpravčího v Žatci západ bude po jejím ukončení zrušeno, v Žatci hl. n. (Buštěhradské nádraží) se nyní v prostorách zrušené nádražní restaurace zřizuje dispečerské pracoviště; při mé návštěvě 10. 4. bylo již vybaveno nábytkem a technologií. V provozu byla ještě stará dopravní kancelář, vybavená klasickým hradlovým řídicím přístrojem, na jehož vrcholu stála petrolejová lampa. Dva světy technologií, které spolu bojují o přežití. Je nad slunce jasné, kdo za krátkou dobu vyhraje. Doba hradlových přístrojů míří ke svému konci. Bezpečně a věrně sloužily železnici více než 120 let. Nový eletronický svět železnice bude moderní, rychlý a bezpečný, ale strašně zranitelný, stačí, aby zkratoval systém, jako se stalo počátkem dubna v Linci hlavním nádraží, a nic nejezdilo více než 24 hodin, všechny vlaky byly nahrazeny chaotickou náhradní autobusovou dopravou. I tato vymoženost k nám dorazí.

V Žatci provádějí rekonstrukci firmy AŽD a Strabag. Až všechno zelektronizují, přijdou někteří z jejich pracovníků o práci, jako nyní někteří nadbyteční provozní pracovníci. A někdo řekne - taková je doba.
Žatec, město chmele a žateckého piva či křižovatky železnic, doporučuji navštívit, i když z Prahy se tam dostanete jen třikrát denně, a to ještě s přestupem v Lužné. Pochybná je i městská doprava k nádraží, v zásadě na vlaky nenavazuje (jak jinak?!). U nádraží není žádný obchod a v budově žst. je pouze kadeřnictví a u pokladen automat na rozličné nápoje, včetně limonády za 12 Kč.
Martin Kubík