Po oslavách 120 tratě Protivec – Bochov jsem 3. června cestoval vlakem ze Žlutic (do prosince 2012 sídlo dirigujícího dispečera, nyní neobsazená dopravna D3 a prázdná budova) do Horního Slavkova –Kounice (dříve Ležnice) přes Bečov nad Teplou. Pro cestujícího se nyní jedná o dost tarifně strastiplnou cestu. Nejprve si zakoupí jízdenku u průvodčího vlaku ČD, a. s., ve Žluticích, jelikož ČD zrušily prodej jízdenek pro soukromé dopravce, je cestující nucen si zakoupit další jízdenku ve vlaku GW Train Regio z Bečova nad Teplou do Krásného Jezu, kde přestoupí opět na vlak ČD, a. s., a jelikož je zde zaveden samoobslužný způsob odbavování, musí si koupit již třetí jízdenku, a to v prodejním automatu ve voze. Stává se, že vhozené mince geniální automat neustále vrací zpět jako „falešné,“ pak následuje další krok, koupit si jízdenku u strojvedoucího, který je naštěstí ještě vybaven POPem.

Krajští politici horem dolem slibují integrovaný tarifní systém, ale jaksi se jim to nedaří. Soukromník (GW Train Regio) prý jízdenku na ČD dokáže prodat, ale průvodčí mi řekl: „Jsem tady na záskok, neumím to vydat.“ Takže tak.
Ve vlaku na Horní Slavkov-Kounice jelo ještě několik dalších osob, ale nikdo si lístek nekupoval, také je nikdo nekontroloval, není kdo. V Horním Slavkově-Kounici lze za jízdy vlaku uzřít kyperskou firmu Legios, která přepravuje po železnici (stály tam cisterny), avšak podnik je v insolvenčním řízení, již dokázal, že to dokáže - „úspěšně“ zlikvidoval ŽOS České Velenice.
Horní Slavkov proslul v 50. letech obrovským vězením pro politické vězně, dosud je zde věznice. Pomník zastřeleným vězňům na útěku z roku 1951 je na místním hřbitově. Obrovský gotický kostel ze 13. století je již od 50. let 20. století uzavřen, nyní probíhá jeho rekonstrukce. Původně renesanční město Horní Slavkov (Schlaggenwald) bylo po roce 1945 částečně srovnáno se zemí, bylo zbořeno na čtyři sta domů včetně radnice, naopak v horní části města bylo postaveno velké sídliště. I tak je dobré Horní Slavkov navštívit - zbylo torzo náměstí a část ulice s muzeem v renesančním domě. Bývalá starostka Horní Slavkova paní Mgr. Jana Vildumetzová (ANO) se zásadně zasadila o obnovu tratě v úseku Krásný Jez - Horní Slavkov-Kounice, nyní je hejtmankou a předsedkyní Asociace krajů. Můžeme doufat, že nechá zprovoznit i zbylou část tratě do Lokte předměstí?
Naposledy o možné obnově tratě vyšel článek v Sokolovském deníku 5. 10. 2016, nyní je opět ticho po pěšině. Přitom Loket i Horní Slavkov a Chráněná krajinná oblast Slavkovský les je zásadní turistický tahák. Trať by jistě používali i místní občané. Je na pováženou, že například v době, kdy odjíždí vlak z Lokte (17.35 h, víkend), odjíždějí současně dokonce dva autobusy do Karlových Varů v tu samou minutu! Jeden bus je zrychlený a druhý zastávkový. Holt autobus může všechno.

Martin Kubík