Při letních cestách po Rakousku s ÖBB zvu čtenáře Obzoru do oblasti korutanského ledovcového jezera Pressegger See, které leží pod Slunečními Alpami (Sonnenalpen) u hranic s Itálií, v oblasti se slovinskou menšinou. Presseger See leží na trati (Villach) – Arnoldstein – Hermagor, zvané Gaitalbahn. Do prosince 2016 trať pokračovala z Hermagoru až do Kötschach-Mauten přes Tröpolach. Stavba toho úseku je kuriózní, stejně tak jako násilné zastavení provozu.

V roce 1915 zradila Itálie spojenectví s Rakousko-Uherskem a tím pádem se otevřela tzv. Italská fronta. Císařská armáda „takticky“ ustoupila do nejvyšších partií Alp, kde se za strašných podmínek zakopala na další dva roky. Pro přísun materiálu byla za využití ruských zajatců prodloužena trať z Hermagoru do Tröpolachu, kde bylo vybudováno vojenské překladiště a vlečka k vojenské lanovce, posléze byla trať prodloužena do Kötschach-Mauten. Po průlomu korutanské fronty v roce 1917 na Piavu byla na trati v lednu 1918 zavedena i osobní doprava.
To vše si můžeme prohlédnout na výstavě v muzeu proti čerstvě zrušenému nádraží v Kötschach-Mauten. Je pozoruhodné, že ÖBB nechalo z budovy nádraží odmontovat všechny cedule i hodiny, přitom na jiných nepoužívaných tratích visí i několik desetiletí. Zastavení provozu převzaly samozřejmě autobusy, v nichž navíc platí bezplatná přeprava pro ubytované hosty s Gästekartou, přitom na zbylém úseku ve vlacích tato karta neplatí. Opět je preferován autobus jako v Česku. Naopak úsek Hermagor - Arnoldstein bude po roce 2018 elektrizován a již nyní je zapojen do taktové hodinové dopravy linky S. Z Tröpolachu na vrchol Alp vede nová lanovka Milenium, bohužel se k ní vlakem již nedostaneme. Trať prý možná převezme nějaký muzejní spolek. Každopádně k Pressegger See se vlakem dostanete, je tam i zastávka na znamení.


Martin Kubík