V pondělí 17. července jsem se vypravil k zjištění současného stavu na trati Plzeň - Žatec (trať 160). Cílem byla dálkově řízená žst. Petrohrad a z Plzně jsem chtěl použít vlak soukromého dopravce GW Train Regio. Železniční anabáze mé cesty začala již ráno, kdy byl osobní vlak 8814 od Prahy hl. n. ukončen z důvodu zpoždění v žst. Karlštejn a pro cestující do Berouna byl zastaven budějovický rychlík 1250, který zcela nelogicky mimořádně nezastavoval v zastávce Srbsko, takže cestující v Srbsku měli prostě smůlu a pakliže chtěli právě pokračovat z Berouna směr Příbram - Č. Budějovice, zůstali doma.

Rychlík 764 do Plzně hl. n. dojel celkem včas, k tomu mi průvodčí i přál: „Dnes máte šťastný den!“ Jak se přepočítal, mi bylo jasné hned v Plzni. U Kaznějova se na přejezdu srazila dodávka s vlakem soukromníka. Na odjezdové tabuli v Plzni hl. n. v přízemí stálo - předpokládané zpoždění 10 minut (sic!). V mezipatře na odjezdových tabulích vlaky GW train nejsou pro jistotu zobrazovány vůbec (že by soukromník SŽDC málo platil?). Nejméně 50 cestujících bylo staničním rozhlasem předčasně posláno k zastávce NAD, kde není ani lavička a kolem je staveniště. Za pouhých 70(!) minut dorazil autobus NAD za R 1082 se slovenským řidičem s autobusem Karosa s rumunskými(!) nápisy uvnitř. Naštěstí GW Train poslal náhradní železniční soupravu z Mostu do žst. Kaznějov, kde byl uskutečněn přestup.
Další cesta ubíhala v pořádku, pouze na několika místech je již několik let neřešená trvalá pomalá jízda 20 km/h. Možná místo zaplevelení tratě 160 soukromníkem bez zázemí, mělo SŽDC pod příkazem ministerstva dopravy trať uvést do náležitého stavu! Když se rychlík konečně doplazil do žst. Blatno u Jesenice (sídlo DOZ), byl autobus Ústeckého kraje, který má nahrazovat od roku 2006 zrušené osobní zastávkové vlaky do Podbořan a Žatce, dávno pryč. Další jel naštěstí „jenom“ za další hodinu. V Blatnu je otevřen vietnamský obchod, hostinec u nádraží pouze od 15 hodin mimo pondělí a úterý. Pamatuji si, že měl otevřeno od devíti a vařil teplá jídla, ale to bylo ještě před zrušením téměř všech použitelných přípojů v této stanici.
Konečně přijel autobus, ale pozor, nezastavuje před označníkem zastávky před hostincem. Řidič na mě volá: „Tam nikdy nezajíždím, nedá se tam otočit!“ V autobusu sedí pouze jedna cestující, další dvě děti přistupují až ve Stebně. Řidič praví: „Sem do Stebna původně (než Ústecký kraj zrušil vlaky) autobus nemohl kvůli výšce železničního viaduktu vůbec jezdit, pak to zvedli (hm, aby mohli zrušit vlaky, dodávám..).“
Konečně jsem v cíli cesty - zastávka autobusu, ač neleží u nádraží, se na infotabuli v autobusu zobrazuje Petrohrad nádr., v jízdním řádu je již přejmenována na Petrohrad obecní úřad. Řidič: „To ještě nestihli opravit.“ Jdu ulicí směrem k žst. Petrohrad, kterou lemují řadové domky bytovek z šedesátých let. Jistě by zde potenciál cestujících byl. Po příchodu na nádraží zjišťuji, že nádražní hostinec trvale ukončil činnost a to již na mě volá paní s nádražní zahrádky: „Nechcete s něčím pomoct, nemám tady s kým mluvit, pojďte, uvařím vám kafe.“ Tak s díky přijímám. V této oblasti bývalých Sudet jsou lidé milí, jako loni ve Vroutku (viz rubrika Cestujeme s Obzorem). V žst. Petrohrad podle současného jízdního řádu zastavují dva celé vlaky - ráno tam (směr Žatec) a v pozdní večer zpět (pouze do Blatna, určité dny Žihle! Do Plzně nic.). Ano, jako někde v Indii. Ještě si prohlížím zrušené drážní WC - bytelná cihlová stavba, uvnitř dokonce bojler na teplou vodu a akumulační kamna. Paní mi oznamuje: „Již tady byli ze SŽDC, WC půjdou k zemi!“
Stanice Petrohrad je již léta neobsazena, řízení převzalo DOZ Blatno u Jesenice. Nová doba, nic se zde nenakládá, a to prý zde byl dříve „cvrkot,“ proto se čety pak umývaly na těch luxusních WC… Od žst. Petrohrad vychází a končí červená turistická značka upozorňující na dobu, kdy zde stavělo asi 20 vlaků denně. Značka mě dovádí k zámku Petrohrad, druhému hlavnímu sídlu hraběcího rodu Czernínů z Chudenic. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován, hraběcí pivovar pak zrušen, místo šlechty sídlí v zámku blázinec - správně Psychiatrická nemocnice. Na můj dotaz, zda bych si mohl zámek vyfotit ze dvora, se mi dostalo odpovědi: „Nikoliv, jsme uzavřený prostor.“ A to se již řadí chovanci k nástupu do místního obchodu, kde zakupují kuřivo, toť jediná jejich radost. Z Petrohradu se vydávám k rozhledně umístěné u kaple Czernínů a zříceniny hradu Petersburg s rozhledem ke Krušným horám. Poté, po červené a žluté značce, jdu do Jesenice, kde je stanice vlaku tratě Rakovník - Bečov nad Teplou.
Skvělý den, takový Kafkův Zámek. No nic, ten Kafka napsal také v Sudetech, ale před sto lety.

Martin Kubík