Výlet do okolí Jablonného doporučuji zahájit v zastávce Lvová (trať Liberec - Česká Lípa - /Lovosice - Teplice/, původně Ústecko-teplická dráha A.T.E., zprovozněna zde postupně 1883-1900). Všechny stanice a zastávky na trati zachovávají jednotný ráz A.T.E. a vypadají jako z pohádek. Vždyť nedaleká žst. Rynoltice dostala v roce 2013 cenu „Nekrásnější nádraží.“

Trať je pozoruhodná i tím, že zde platí ještě pravý starý dobrý železniční svět - stanice jsou obsazeny dopravním personálem. Racionalizace zasáhla pouze na počátku 90. let 20. století, kdy byla zrušena dopravní služba v žst. Zdislava a následně byly vytrhány všechny odbočné koleje. Na zašlou slávu stanice upomínají pouze zpustlé zásobníky zemědělského podniku, který byl odpojen od kolejí, a přepravní místo zaniklo.
Vraťme se do Lvové. Pozornému cestovateli neunikne, že na dvoře budovy zastávky je soukromá ZOO s desítkami druhů papoušků, v inventáři je i chameleon, vlčák křížený s husky a několik koček. Ze zastávky se vydáme po turistické značce na hrad, později zámek Lemberk, který je přístupný veřejnosti. Do roku 1945 patřil rodu Clam-Gallas (rod vymřel po meči 1930 a po přeslici v roce 1980), s nímž jsou spřízněni současní Schwarzenbergové a Kinští, nyní je zámek státní, součástí prohlídek je i individuální expozice v třetím patře, kde je možno zhlédnout několik nábytkových stylů; nábytek pochází ze zabaveného majetku šlechtických a německých měšťanských rodů v roce 1945, kupodivu je tam i nábytek Schliků i Bartoňů, kteří měli to štěstí, že jejich zámky byly navráceny. Ono štěstí je pouze zdánlivé, neboť údržba zámků a hradů je značně náročná, ale ze srdce k povinnosti k předkům a potomkům zavazující. Hrad Lemberk je známý i díky svaté Zdislavě z Lemberka, která je pochována v bazilice v Jablonném, její zázračný pramen tryská ze skály pod hradem.
Martin Kubík