Jak známo, Negrelliho viadukt se rekonstruuje a náročná oprava se protáhne. Jak jsem zjistil pochůzkou kolem žst. Praha-Bubny, dovážejí se zcela nelogicky kameny na výměnu poškozených dílů kamiony. Řidič kamionu na můj dotaz odpověděl velmi stručně: „Vozí se to z Německa.“ Z jakého lomu, jsem nezjistil, ani to nebylo na dostupných stránkách firmy Hochtief a jejích subdodavatelů, kteří výměnu kamenů provádějí. Dále je zarážející, že kameny nevozí po železnici, přitom od Bubenče by to šlo přímo do torza žst. Praha-Bubny.

S výlukami se v letošním podzimu opravdu roztrhl pytel. Do 25. října je nepřetržitá „výluka výluky“ v úseku Praha-Bubny, Vltavská až Praha-Veleslavín, současně je i výluka Praha-Smíchov, Severní nástupiště - Praha-Zličín! Jen co si lidé zvykli na Vltavskou, již jsou hnáni do Veleslavína a to přitom nezačala ani generální rekonstrukce Buštěhradské dráhy na léta uvažovanou rychlodráhu.
V Praze je poslední dobou vynuceným hitem vodní doprava pomocí přívozů. Například přívoz Holešovická tržnice - Rohanský ostrov může využít i nejeden obdivovatel rekonstrukce Negrelliho viaduktu, přitom se může občerstvit v stánku poblíž přívozové zastávky Rohanský ostrov pivem Křižík, vyráběné je v pivovaru Kunratice, poté si prohlédnout budovu bývalé žst. Praha-Těšnov, Rohanský ostrov a dále navštívit v těsné blízkosti Negrelliho viaduktu nově veřejnosti zpřístupněná Karlínská kasárna, kde bylo ještě nedávno vojenské velitelství Praha. Na bývalém „buzerplacu“ je instalován „Prastánek“, který vyrobil umělec Skála. Prastánek byl přenesen z Malostranského náměstí, kde byl loni jako upoutávka na Skálovu výstavu. V bývalém vojenském bazénu je výstava o přistěhovalcích, v patře je biograf. Vstup do areálu je z ulice 1. pluku, přičemž si prohlédneme torzo vyhořelého stavědla 4 žst. Praha-Masarykovo nádraží, které bude také uvedeno do původního stavu jako kulturní památka.
Martin Kubík
 

P. S. Kdo chce podrobně sledovat renovaci Negrelliho viaduktu, najde informace zde: http://www.rekonstrukce-negrelliho-viaduktu.cz/ a o Karlínských kasárnách zde:https://kasarnakarlin.cz/cs/taxonomy/term/13.