V rubrice "Cestujeme s Obzorem" jsme se s Malešovem rozloučili 9. ledna 2018 (respektive 30. 12. 2017), nyní jsem do něj vrátil skoro přesně za rok - 29. prosince 2018. Žst Malešov (na úvodním snímku) je obsazena výpravčím, ale oproti GVD 2017-18 již pouze v pracovních dnech, o víkendech je zde zavedena VSDZ (výluka služby dopravních zaměstnanců), sešitový jízdní řád 515 je tím pádem dosti nepřehledný s plno poznámkami u "vlnovky" - platí pouze v (6) a (+).

Stanice je nyní vybavena světelnými návěstidly se světelným křížem neplatnosti, takže je dopravní výluka kryta, horší to bylo v době, kdy byla žst. Malešov stanicí bez odjezdových návěstidel. Neustálé poznámky a změny v GVD jsou navíc velmi nebezpečné, to však cítí pouze provozní pracovník, který je pak v neustálém stresu.
Zanechme žst. Malešov a projděme se polní cestou až do Kutné Hory. V Malešově z obce (od nádraží nevede značka) se vydáme po modré značce přes Písečný vrch (356 m n. m.) odkud je pěkný výhled do kraje - v dálce uzříme i kouř z Chvaletické elektrárny, Čáslav či Kutnou Horu. Posléze přejdeme potok Vrchlice, na němž byla v letech 1966-1969 vybudována vodní nádrž na pitnou vodu Vrchlice. Vodní nádrž se měla začít stavět již před rokem 1914, ale vypuknutí Velké války stavbu zbrzdilo na dalších padesát (!) let. Počátkem roku 1914 mělo totiž c. k. ministerstvo orby ve Vídni přidělit stavbě přehrady zásadní dotaci. (Ano, hádáte dobře, podoba s EU). První projekt na menší přehradu z roku 1903 narazil na překážky, neboť by ohrozil ochranné pásmo tratě Kutná Hora město - Zruč nad Sázavou.
Naše výprava může odbočit z cesty kolem potoka vlevo a prohlédnout si přehradní zeď, k přehradě je vstup zakázán. Po prohlídce se vrátíme a budeme obdivovat mohutnou soutěsku s rozmanitými skalními výjevy, na skalách občas trénují horolezci. Posléze opustíme modrou značku a pokračujeme neznačenou cestou kolem bývalé vojenské střelnice z dob Rakouska ke hřbitovnímu kostelu Nejsvětější Trojice postaveného za vlády Václava IV. horníky, na hřbitově je pochován kreslíř a humorista Miloslav Švandrlík (1932-2009) autor zfilmovaných Černých baronů aneb válčili jsme za Čepičky.
A to se již blížíme do Kutné Hory ke gotickému skvostu, chrámu svaté Barbory, který je od roku 1995 zapsán v UNESCO. Chrám nebyl po úpadku stříbrných dolů dostavěn, za husitů byl vypleněn. Po prohlídce města, kde jsou i vinice a obnovený pivovar Lorec, dojdeme k žst. Kutná Hora město, která je nepřetržitě obsazena výpravčím. Bývalá výtopna s vodárnou je opravena a sídlí zde železniční spolek, který vlastní několik unikátů, které chce postupně opravit- například M 274.003, unikátní prototyp Škoda/Ringhoffer M 234.001.

http://www.m274.cz/team.htm

Martin Kubík