Železnice do Mariánských Lázní byla postavena společností Dráhy císaře Františka Josefa a do provozu uvedena 28. ledna 1872. V žst. Mariánské lázně je sídlo pohotovostního výpravčího, na celé trati Plzeň hl. n. - Cheb je dálkové řízení. Původní sovětské bylo uvedeno do provozu již v roce 1967, roku 2010 bylo nahrazeno ESA 11 JOP. Výpravní budovu opravila italská společnost Grandi Stazioni, která ani po deseti letech od rekonstrukce nebyla schopna pronajmout komerční prostory a tak, mimo hlavní vestibul, zeje budova prázdnotou, navíc měla firma v roce 2018 dle serveru zdopravy.cz potíže se splácením nájmu.

Mariánské Lázně znali v minulosti i účastníci železničních rekondičních pobytů KOP, to se však již v 90. letech 20. století stalo minulostí, neboť rekreační objekt Panorama byl prodán a od té doby je prázdný. V současné době je trend nic nevlastnit a vše si objednávat smluvně. V Mariánských Lázních vlastnily rekondiční objekty i jiné subjekty ČR - jako byla armáda nebo Ministerstvo vnitra - i ony budovy prodaly. Například armádní objekty koupila ruská rodina a generálně je přestavěla na čtyřhvězdičkový hotel Nabokov, objekt se nachází před parkem k Lesnímu prameni, byl rekonstruován propojením sedmi hotelových domů, v němž se tak snoubí stará architektura 19. století s moderní 21. století. Mariánské Lázně poslední dobou začaly vstávat z popela, také dlouho zanedbávaný bývalý hotel ROH Donbas začala postupně opravovat česká rodina, která v renovované částečce obrovského objektu z 19. století (Lesní mlýn-Waldmühle) otevřela kavárnu a podzemní bar.
Mariánské Lázně vznikly jako uznané lázně v roce 1818, nejstarší lázeňské domy byl blok Tepelských domů, který byl brutálně zbořen koncem 70. let 20. století a na jeho místě nebylo již nic postaveno. Proto nyní vypadají lázně tak, že vlastně nemají centrum. Centrum nyní tvoří kolonáda jižně od Křížového pramene, jedná se o nejvýznamnější památku svého druhu v Čechách - ocelová nýtovaná novobarokní stavba s litinovými alegorickými plastikami a dekorativní výzdobou.
Doprava ve městě byla již v roce 1902 ekologicky řešena výstavbou elektrické tramvaje, která byla v roce 1952 nahrazena trolejbusy. Trolejbusy měly svého času také namále, v současné době se o jejich rušení již neuvažuje. Jedná se o nejmenší trolejbusový podnik v České republice. Trolejbus jezdil od roku 1953 až k Lesnímu prameni, nyní nemá smyčku a vrací se okruhem přes Kolonádu. Od roku 1962 jezdí trolejbusy do Úšovic, od roku 1985 do Velké Hleďsebe. O víkendech je v provozu pouze hybridní trolejbus linky č. 7, Velká Hleďsebe je obsluhována o víkendech pouze autobusy.
Mariánské Lázně jsou od 17. 12. 1898 napojeny lázeňskou železniční tratí Karlovy Vary - Bečov nad Teplou - Mariánské Lázně, trať obsluhuje společnost Gw Train Regio. Trať byla celkově modernizována v posledních letech včetně opravy mostu přes lázeňský park u Rudolfova pramene poblíž zastávky Mariánské Lázně město. V lázních je v provozu také lanová dráha k hotelu Krakonoš, využívaná pro dopravu lyžařů na upravovanou sjezdovku. Je zde i jedno z prvních golfových hřišť, postavené v roce 1905 pro tehdejšího významného hosta - anglického krále Edwarda VII.  https://www.golfml.cz/historie 
Martin Kubík