Železniční zastávka Spálov (na trati Železný Brod - Tanvald, trať otevřena od 1. 7. 1875) se pamětníkům zaryla pod kůži tragickou nehodou 25. srpna 1990, kdy se v km 3,200 čelně srazil manipulační vlak vypravený z žst. Jesenný (nyní již pouze zastávka) proti osobnímu vlaku vypraveného z Železného Brodu. My se však vydejme ze zastávky Spálov pěšky po Riegrově stezce (František Ladislav svobodný pán Rieger, 1818 Semily - 1903 Praha, politik, poslanec Staročeské strany), kterou vybudoval klub českých turistů již v roce 1909.

Samotná stezka kolem v těchto místech nejdivočejší řeky Jizery je dlouhá 3,5 km, po protějším prudkém svahu vyhloubeným za milióny let Jizerou vede trať Pardubice - Železný Brod - Turnov (v tomto úseku otevřena již 1. 12. 1858, mezi Semily a Železným Brodem prochází čtyřmi tunely). Riegerova stezka prochází přírodní rezervací Údolí Jizery u Semil a Bítouchova, vyhlášenou v roce 1951. Stezku navštívil v roce 1922 i prezident Masaryk při prohlídce stavby vodní elektrárny právě u zastávky Spálov. Stezka mohla procházet ještě více nespoutanou Jizerou, kdyby nenechal majitel textilky v Bítouchově odstřelit nejužší místo průtoku, z důvodu zamezení povodní, koryto se prý dalo i přeskočit. Textilku v Bítouchově spatříme v samém závěru Riegrovy stezky. Obrovská budova textilky z 60. let 19. století, která připomíná romantický zámek, byla v roce 2011 uzavřena, když bylo již od 90. let postupně propouštěno původních 1700 zaměstnanců! Naposledy se zde prý vyráběly ručníky či pleny. U továrny vyrostla v 19. století i bytová kolonie, v 70. letech 20. století dokonce rozsáhlé sídliště s teplárnou a vysokým komínem sahajícím do oblak, Teplárna je nyní v ruině. Textilka bez výroby je částečně opravena, pracuje v ní alespoň vodní elektrárna.
V Semilech je možno navštívit městské muzeum, kde je vystavena busta exilového novináře Pavla Tigrida (1997 - 2003), jehož předci zde pod původním jménem Schönfeld žili a vlastnili malý pivovar. V budově muzea dlouhá léta pracoval jako advokát a tvořil svá díla spisovatel Antal Stašek (1843 - 1931) a jeho syn spisovatel Ivan Olbracht. V muzeu je vystavena bizarní zvláštnost - posmrtná ruka (!) i maska Ivana Olbrachta či posmrtná maska F. L. Riegra. Antal Stašek se v roce 1913 odstěhoval do Krče u Prahy poblíž dnešní žst. Praha-Krč. Semily byly okresním městem, jelikož některé instituce okresní uspořádání přežily, jsou Semily dosud sídlem okresního soudu. V blízkosti soudu se nachází žst. Semily s opravenou výpravní budovou, která již není dopravním zaměstnancem obsazena (DOZ Stará Paka), za to tam je pokladna ČD, a. s., i pokladna společnosti Arriva. Naproti nádraží je hostinec.
Martin Kubík