V rubrice „Cestujeme s Obzorem“ jsem nedávno zval čtenáře na návštěvu pražského Semmeringu. Nyní se pojďme podívat tam, kde Semmering začíná, totiž na Smíchov. Brzy se o těchto místech bude psát v minulém čase. Nádraží Praha-Smíchov, Severní nástupiště, společné nádraží, má svoje dny sečteny, nedávno bylo vytrháno kolejiště bývalého Buštěhradského nákladového nádraží, na jeho místě vyroste další čtvrť, která zcela jistě zakryje svými domy pohled od západního Smíchova na Petřín a Hrad.

Vše začalo již začátkem 90. let, kdy byla ze Smíchova vymístěna dlouholetá vagonářská a tramvajová tradice, původně továrna Ringhoffer, později Tatra ČKD Smíchov. Výrobna byla přemístěna do tehdy vychvalovaných nových prostor u žst. Praha-Zličín. Po převzetí výroby tramvají společností Siemens a likvidaci ČKD, došlo posléze, prý z důvodu, že Praha nechtěla tramvaje Siemens, ale „ze“ z plzeňské Škody, ke zrušení pražské výrobny tramvají a tím ukončení asi 130 leté tradice výroby tramvají a vozů v Praze.
Jako labutí píseň zažilo nákladové nádraží Smíchov ještě prodloužení osobní dopravy na zastávku Praha-Smíchov, Na knížecí. To bylo jen dočasné řešení, neboť pozemky již byly prodány developerovi, vlastně to bylo logické řešení, když poslední výrobní podnik co zůstal na Smíchově, byl pivovar Staropramen, který již léta po železnici nic nepřepravuje. Původně měl vlastní vlečku do prostoru, co je nyní dopravní terminál u Ženských domů. I tento terminál bude zrušen a přemístěn na místo nynějšího Severního nástupiště. Na Severním nástupišti ještě doznívá éra soukromého dopravce Regiojet, který bude přemístěn na vlečku u žst. Praha-Malešice. Poslední přepravce, který na bývalém nákladové obvodu vyložil zásilky, byl letos Dopravní podnik hl. m. Prahy, vyložil zde kolejnice pro generální rekonstrukci tramvajové tratě Smíchovské nádraží – Hlubočepy - Barrandov.
Prohlídku je možno zahájit v ulici Vltavská, kde si prohlédneme neznámý pohled na pivovar Staropramen a po té se přemístíme pešky či tramvají č. 7 a 21 do zastávky Křížová, zde můžeme navštívit typický hostinec IV. cenové skupiny s poetickým názvem U modré hvězdy a přejdeme železnou lávku přes Smíchovské nádraží s úchvatným pohledem na Smíchov a jeho horizont.
Martin Kubík

Právě přítomno: 318 hostů a žádný gestor