S platností od 12. července 2020 bude zrušeno Hradlo Závodiště (v km 7,300) a Hradlo Barrandov (v km 3,000) na optimalizované trati Praha-Smíchov - Praha-Velká Chuchle - Praha-Radotín. Tím skončí historie obsazení dopraven v této části bývalé České západní dráhy. Do roku 1986 bylo na trati ještě Hradlo Malá Chuchle, zrušením Malé Chuchle se snížila kapacita této přetížené příměstské trati. V té době, ale na trati jezdilo o poznání méně vlaků než nyní.

Malá Chuchle (tehdy Chuchle-lázně) byla do zdvoukolejnění tratě před rokem 1914 klasickou železniční stanicí, krátce po 2. světové válce bylo v Malé Chuchli zrušeno i zastavování vlaků. Ve Velké Chuchli byla vybudována nová zastávka v úrovni Státního závodiště. Zastávka Praha-Velká Chuchle bude v nejbližších letech přemístěna a budova z 50. let 20. století zbořena. Mělo by se tak stát již v roce 2022. Do Velké Chuchle jezdil v letech 1954 - 1960 trolejbus, trať byla projektována až do Zbraslavi a měla mít životnost 30 let, překvapivě byla po šesti letech zrušena a v roce 1962 demontována. Pozůstatky se dochovaly dosud včetně úchytek na železničním Mostu inteligence.
Hradlo Malá Chuchle bylo současně i závorářským stanovištěm, přes přejezd u hradla vedla do 2. světové války Strakonická silnice, po té byla přeložena pod železniční most, do současné podoby byla přestavěna postupně od roku 1953.
Má matka vzpomíná, že při mobilizaci v roce 1938 zažila první dopravní zácpu právě u přejezdu v Malé Chuchli, když jela se svými rodiči z letního bytu Škodou Rapid (r. v. 1936). V Rapidu jsem ještě jezdil i já jako dítě, než ho strýc v roce 1972 definitivně prodal. Vůz silně poškodila Státní bezpečnost, která ho dědovi při zatčení zabavila v roce 1949 a vrátila v nepojízdném stavu.
Zpět do Malé Chuchle. Malá Chuchle byly od 18. století lázně. Většina budov se dochovala dodnes, hlavní lázeňský dům využívá Zemědělská univerzita sídlící v Praze-Suchdole. Kostel Narození Panny Marie v Malé Chuchli dal vybudovat opat Zbraslavského kláštera, krátce před zrušením v roce 1774. Nyní ho používá Řecká pravoslavná církev. V Malé Chuchli bylo i přístaviště parníků. Parníky používali pražští měšťané, kteří měli v lázních letní byty, parníky jezdili do práce do Prahy. Nyní vede kolem Vltavy oblíbená cyklostezka a z Malé Chuchle můžeme vyjít do kopce přírodní památkou - Chuchelským hájem, kde je u hájovny Zookoutek. Malá Chuchle je pitoreskní místo, kde se jakoby zastavil čas. Škoda, že zde nezastavují vlaky a to ani v době výstavby nových příměstských zastávek se o obnovení Malé Chuchle neuvažuje!
Martin Kubík