Na dnešní výlet se vydáme od nejkrásnějšího nádraží roku 2018. Zasvěcení uhodli, že se jedná o nádraží Blíževedly (trať č. 087). První vlak přijel do Blíževedel dne 29. 12. 1898, kdy byl zprovozněn traťový úsek Litoměřice hor. n. – Česká Lípa, společnosti Ústecko-teplické dráhy, jako součást její transverzální dráhy, vedoucí z Teplic do Liberce. Dnes zde, na lince U 11, zajišťují osobní dopravu České dráhy, a. s., ve dvouhodinovém taktu soupravami RegioNova.

Po vystoupení z vlaku se ocitáme v nejsevernější části CHKO Kokořínsko. Do městečka Blíževedly je to z nádraží cca 500 metrů. Na výběr máme z několika možností, kam se vydat. Nejdříve ale navštívíme sotva pár set metrů od náměstí zříceninu hrádku Hřídelík v pískovcovém bloku. Přístup do hradu vede skalní chodbou. Hrad byl údajně využíván jako vězení pro kněze, odsouzené pražskou diecézí.
Jedna z variant, kam se z Blíževedel vydat je sledovat červenou turistickou značku, která nás zavede na výrazný čedičový kužel Ronov (552 m n.m.) se zříceninou stejnojmenného hradu. Vrchol je chráněn jako přírodní památka. Z Ronova je možno sestoupit do Stvolínek, odkud se dá vlakem pokračovat dál. Zdatnější turisté ale odbočí u samoty Stranné z červené trasy a vydají se po zeleném značení. Přes obec Hvězda dojdeme k rozcestníku Pod Vlhoští, odkud je možno se vydat na vrchol nejvyššího vrchu CHKO Kokořínsko (613,5 m n. m.). Zajímavostí je skalní průchod, kterým je nutno projít. Ze samotného vrchu není výhled, pouze z vyhlídky na jeho úbočí. Poté je třeba se vrátit zpět k rozcestníku Pod Vlhoští.
Zelená značka nás vede lesem do Dlouhého dolu, odkud musíme vystoupat strmým úbočím vrchu Husa (449 m n. m.). U rozcestníku Pod Husou objevíme v lese pomník našeho myslitele, vynálezce apod., Járy Cimrmana, který zde údajně skonal dne 12. 5. 1921. Samotný vrch Husy je přírodní památkou. Pokračovat dále lze odtud po Husí cestě, vedoucí od obce Skalka přes Husu k vrchu Čap (386,7 m n. m.). Jedná se o 10 km dlouhou hřebenovou lesní stezku, klikatící se nad strmými skalami a hlubokými roklemi, tesanou částečně ve skále.
Zdejší krajina nabízí opravdu nepřeberně možností k pěkným výletům, jedná se o množství skalních roklin a pískovcových skal, mnohdy značně bizarních tvarů. Záleží jen na zdatnosti turistů, kam se vypraví. Připomeňme snad návštěvu městské památkové rezervace – město Úštěk, oblíbenou destinaci našich filmařů. Nedaleko od městečka nalezneme, ukrytou v lesích, romantickou zříceninu gotického hradu ze 14. stol. Helfenburk (Hrádek). Nad Úštěkem se také nachází, u obce Ostré, zdaleka viditelné návrší Kalvárie se skupinou tří kaplí. Na vrchol vede zrestaurovaná Křížová cesta. Z vrcholu je pěkný výhled na Úštěcko.
Zdejším krajem se dá toulat sem a tam a poutník stále objevuje nová a nová zajímavá místa. Nebo se dá vydat se jen tak, na procházku, na houby či na borůvky. Tak opět krásné zážitky, vážení.
Přeju Vám, i Vašim dětem, příjemné putování.
A. K. Kýzl, v. r.