Trať Krupá – Chrášťany - Kolešovice zprovoznila Buštěhradská dráha 15. září 1883, tedy již 21 let předtím, než byla trať v obci Chrášťany přemostěna tratí Rakovník - Louny (24. 9. 1904). I proto je v Chrášťanech-zastávka honosná bývalá výpravní patrová budova, naštěstí je dosud zachována v původní podobě a zasloužila by si citlivou (!) renovaci.

Na trati do Kolešovic byla v prosinci 2006 z rozhodnutí tehdejšího vedení Středočeského kraje za hejtmana Bendla (ODS) zastavena osobní doprava. A to i přesto, že důležité dopravní body (nz. či z.) leží přímo v obcích (Chrášťany z., nz. Kněževes i nz. Kolešovice). Frekvence cestujících zde v době rušení osobní dopravy byla nižší z jednoho prostého důvodu, autobusy vlivem pokřivené tarifní politiky měly do spádového Rakovníka o mnoho levnější jízdné, navíc žádný vlak z Kolešovic nejel v použitelnou dobu do škol a zaměstnání do Rakovníka a zpět.
Zvláštní poměr Středočeského kraje vidíme i nyní, kdy parní turistické vlaky dopravce KHKD zůstaly prakticky v tomto roce bez dotací a jízdné bylo tím pádem citelně zdraženo. I tak je jízda po této trati parním vlakem nefalšovaný zážitek, právě zde byl ještě v polovině 70. let kultovní parní provoz v režii lokomotiv řady 423.0 (hlavně 057), které sem chodili fotit věhlasní železniční fotografové, jako byl již zemřelý Ing. Jaroslav Kocourek a jiní. Trať na Kolešovice byla dlouhá léta řízena dle předpisu D3, avšak v současné době je řízena dle předpisu D1 z žst. Krupá a zpět, která vysílá i informaci SGVD 080x za nz. Kolešovice a nz. Kněževes. KHKD má svou základnu a muzeum na bývalé vojenské vlečce 1282 odbočující výhybkou č. 3a v km 9,200 v nz. Kněževes.
Muzejní expozici v Kněževsi možno navštívit při zpáteční jízdě z Kolešovic, kdy je tam pobyt asi 60 minut. Kolešovice jsou pozoruhodné i tím, že do roku 1945 ležely na německo-české jazykové hranici, která začínala za dnešní z. Přílepy. Kolešovice (tehdy Kolleschowitz) v období 1938-1945 byly proto spravovány z ředitelství DR v Drážďanech (RBD Dresden). V Kolešovicích je menší historické centrum s jedním hostincem, zámkem (1724-1945 majetek hrabat Wallis), kde nyní sídlí ústav pro seniory a neprovozním kdysi poutním kostelem svatého Petra a Pavla s Mariánským obrazem, nyní je kostel trvale uzavřen a chátrá. V obecním parku je i pokusná chmelnice s původním tyčovým vedením chmele.
Obec Kolešovice založenou v roce 1318, povýšil císař František Josef I. v roce 1868 na městečko. V Kolešovicích byl do počátku 90. let i biograf, v nz. Kolešovice byla do roku 1997 komerční pracovnice, nakládalo se tam obilí, vykládalo uhlí a řezivo, dříve i nakládka chmele. Uhelné sklady a ostatní přepravce vyštvala tarifní přirážka, uhelné sklady se přesunuly do Krupé. Poblíž nádraží sídlí Strojírna Kolešovice, který vyrábí i náhradní díly na parní lokomotivy! http://www.strojirnakolesovice.cz/

Návštěvu tratě Krupá - Kolešovice v chmelařském kraji vřele doporučuji. Také doporučuji, aby Středočeský kraj pochopil význam parních vlaků jako přínos kultury do této oblasti, možná by stálo za to obnovit i pravidelnou osobní dopravu relace Kolešovice – Lužná - Rakovník v rámci PID.

Martin Kubík