Pokračujeme v návštěvách Rakovnicka. Počátek dnešního cestování začíná v žst. Žihle, která leží v km 147,467 původně jednolité tratě Železná Ruda – Plzeň – Žatec – Obrnice – Bílina - Duchcov, která byla postavena v letech 1872 - 1877. Poslední úsek původní tratě Obrnice - Duchcov již v původní podobě neexistuje a staré nádraží Duchcov šlo nedávno také k zemi.

Žihle je také poslední stanicí na trati 160, kterou ještě obsluhují ČD, a. s., v úseku Žihle - Žatec jezdí pouze rychlíky dopravce GW Train Regio s motorovými vozy řady 628, případně jejich modifikací. Je zajímavé, že téměř všechny nové soukromé železniční firmy provozují ta samá vozidla původem z DB AG, vesměs tam již vyřazené „šroty,“ které zde dělají ještě „parádu.“
Žst. Žihle je vybavena zařízením ESA 11 JOP přepojené do DOZ Blatno u Jesenice. Ač do Žihle zajíždějí vlaky ČD, a. s., byla zde pokladna zrušena, stejně tak v Plasech. V obou jmenovaných jsou však pokladní společnosti GW Train Regio, takže služební místnosti i čekárny v původních výpravních budovách zůstaly využity. Žihle (dříve Scheles) ležela do roku 1945 v Sudetech, jazyková hranice v tomto případě končila až za obcí Vysoká Libyně (dříve Hochlibin).
V Žihli můžeme poobědvat v penzionu Kilián na hlavní ulici ve směru náměstí. U kostela uzříme rozpadlý původně Kolowratský zámek z 16. století, takže byl postaven v renesančním slohu. Z Žihle se vydáme podle map lesními a polními cestami do Vysoké Libyně, kde je na návsi hned několik barokních soch a uzavřený gotický (!) kostel sv. Blažeje z roku 1360, hostinec otevřen jen v pátek a sobotu večer, obchod vietnamský pouze je v provozu dopoledne. V obci je i půjčovna koní na vyjížďky. Do roku 1988 byl v obci také zámek, který byl pro zchátralost zbořen.
Z Vysoké Libyně jdeme obdobně podle mapy neznačenými cestami až k muzeu Plzeňského kraje do Mariánské Týnice, barokního skvostu od J. B. Santiniho. Podle posledních zpráv, by měla být zprovozněna zatím aspoň část tratě Kralovice - Mladotice (od roku 1997 mimo provoz) a vybudována zastávka Mariánská Týnice. Z kláštera Mariánská Týnice můžeme dojít buď rovnou na vlak do Kralovic, nebo si ještě prohlédnout centrum či moderní koupaliště.
Trať Rakovník – Kralovice - Mladotice byla otevřena 9. 7. 1899, provoz je zde řízen do odvolání podle předpisu D3, má být ale změněn na D1 - tím pádem trať ztratí kapacitu a osud bude viset i nad zachováním kolejišť v dopravnách. Někdo se patrně všemi možnými způsoby snaží tuto trať co nejvíc poškodit, naštěstí v Kralovicích i v ostatních vsích operuje agilní železniční spolek pro záchranu tratě i budov. V poslední době totiž již lidem dochází trpělivost, aby jim z daleka kdosi nařídil zboření jejich kultovních nádraží. Proto také na trati jezdí vedle pravidelné dopravy občas i historické vlaky, které propagují provoz a záchranu tratě. Jedním takovým jsme se svezli 1. 8. (kvůli suchu jel s motorovou lokomotivou).
Martin Kubík