Tentokrát nabízím příznivcům lokálních tratí pohled do centra naší nejdelší lokální tratě Rakovník - Bečov nad Teplou s odbočkou Protivec - Bochov. Centrum této tratě můžeme spatřovat v městě Žlutice. Začátek tratě dirigované dle předpisu D3 začíná v žst. Blatno u Jesenice (sídlo dirigujícího dispečera) a končí v žst. Bečov nad Teplou (přilehlá žst.), v dopravně Protivec navazuje (km 0,260) další dirigovaná trať do dopravny Bochov (sídlo dirigenta také v Blatně u Jesenice).

Na trati Protivec - Bochov byla přibližně do zastavení osobní dopravy v květnu 1996 ještě dopravna Vahaneč. Posléze byla Vahaneč ještě nějakou dobu nákladiště a zastávka (nz), během času došlo k naprostému rozvratu Vahanče a to vytrháním všech odbočných kolejí, odstěhováním nájemníků v bývalé výpravní budově, její následnou devastací a po roce 2010 došlo k její demolici. V roce 2017 byla zdemolována i výpravní budova v dopravně Protivec, která byla mimochodem i na seznamu památných budov Karlovarska.
Výpravní budova v dopravně Bochov je již několik let neobydlena a chátrá, ač byla v 80. letech generálně přestavěna, rekonstruována a zavedeno ústřední topení, nyní má zazděné dveře do bývalé služební místnosti, v níž sídlil až někdy do roku 2004 (?) komerční pracovník, neboť v Bochově byla a je celkem obstojná nakládka dřeva. Bývalá dopravna Vahaneč sloužila do roku cca 1990 pro vojenské transporty do VVP Hradiště-Doupov. Do Vahanče pro tyto účely do roku 1976 zajížděly i silné parní lokomotivy řady 434.2. K odstavování vojenských vlaků sloužily i koleje v Protivci a Bochově. Ještě pamatuji v Protivci vojenské přivolávací návěstidlo (od Bochova), které obsluhovali při transportech vojenští výpravčí železničního vojska. V současné době je veden do Bochova jeden pravidelný Mn vlak v určité dny na objednávku lesů. Občas do Bochova zavítá i turistický vlak z Plzně, někdy parní vlak z Lužné u Rakovníka (naposledy však již v červnu 2017 s 354.195, od té doby nic, ač byl plně obsazen). Do roku 2013 byla sídlem dirigenta žst. Žlutice (nyní je zde kontrolní stanoviště JOP Bečov nad Teplou a součtová hláska Blatno). Dle seznamu tratí ministerstva dopravy, kam by se měli vrátit výpravčí, je i trať Blatno - Bečov (tak se nechme překvapit, co z toho nakonec vzejde).
Pro turisty doporučuji navštívit pravěké hradiště Vladař u Žlutic (vystoupit v z. Záhořice). Městečka Žlutice (dříve také Luditz) i Bochov (dříve také Buchau) jsou malebná s plno historickými architektonickými skvosty. Viz foto příloha. K návštěvě Bochova nutno použít autobus relace Žlutice žst. – Bochov - Karlovy Vary. Ač je zastávka asi 150 metrů od nádraží Žlutice, přípojný autobus jede dvě minuty po příjezdu vlaku, takže, kdo neběží, autobus zcela jistě ujede, navíc z busu nevidí řidič na běžící lidi. Prostě přípoje – nepřípoje jak je běžné. Od doby co objednávají osobní dopravu kraje, nejede přes přípojnou žst. Blatno u Jesenice žádný zastávkový osobní vlak ČD, a. s., od Žatce a Plzně, pouze rychlíky Gw Train Regio, vesměs bez přípojů na trať Bečov - Rakovník. I tak se dají vyhnat lidé z vlaků a vlastně i z autobusů, které nenavazují a nečekají už vůbec na nic. Stejně tak se vyhnali cestující před rokem 1996 z tratě Protivec – Bochov - léta navazoval vlak na Bochov v poledne v Protivci od Rakovníka, pak se tam čekalo 1,5 hodiny, pak se zrušila osobní doprava. Tak se to dělá. No jezdili byste tak? Každopádně se na trať vydejte, i kdybyste navštívili jen pivovar a zámek v Chyši.
Martin Kubík