Jedno z tajuplných míst v Českém Krasu nedaleko Prahy je lom Amerika u obce Mořina. Lom Amerika byl vytěžen počátkem 60. let 20. století, avšak těžba kvalitního vápence v okolí Mořiny a Bubovic pokračuje dosud. V roce 1900 byly lomy spojeny vlečkou Kladensko-Nučické dráhy (KND), která již od roku 1858 vozila železnou rudu z Hořelic (Nučic) do Kladna k Svatovojtěšské huti, která je nyní památkou (viz „Cestujeme s Obzorem“ 30. 4. 2020).

KND zanikla v roce 1968 a téhož roku převzaly Lomy Mořina provoz na vlečce Nučice – Hořelice – Kuchař - Mořina o stavební délce 16,503 km (skutečná délky vlečky je kolem 12 km). Vlečka odbočuje v km 14,267 výměnou č. 11 v žst. Nučice z koleje č. 1. Z vlečky Lomy Mořina, s. r. o., odbočuje ještě kratičká vlečka Rhenus Imobiliem o stavební délce 0,353 km v km 1,595 výměnou č. UN 1. V nákladišti Kuchař v km 6,6 (dříve obsazená žst. KND) odbočuje manipulační nakládková kolej, kde firma https://kovo-sds.cz/pobocky/kuchar/ nakládá šrot. Není bez zajímavosti, že vlastníci kovošrotu provozují i minipivovar Medvěd v Berouně u nádraží. V současné době této firmě patří i objekty bývalého ZZN v obvodu dopravny D3 Liteň, avšak již bez kolejového napojení, manipulační kolej tam byla vytržena.
Z vlečky směr Mořina ještě odbočuje nepoužívaná odbočka u obce Trněný Újezd, vlečková kolej vede centrem obce směrem k dalšímu lomu (Holý vrch), z kterého se již léta vše odváží auty. Koncové nákladiště vlečky Lomů Mořina se nachází nad obcí Mořina a uskutečňuje se v něm čilá nakládka do ucelených vlaků s vápencem hlavně na odsíření elektráren v Krušnohoří. Co bude po ukončení provozu uhelných elektráren, se nyní dá těžko předvídat, ale nic dobrého pro železniční přepravu se nedá čekat.
Prohlídku vlečky můžeme zahájit v žst. Nučice (trať Praha – Rudná - Beroun zvaná Hrbatá), pro další dopravu na Mořinu můžeme použít autobus PID 311, k lomu Amerika dojdeme od zastávky poblíž původně gotického kostela sv. Stanislava (kostel je od srpna 2019 uzavřen z důvodu nedostatku věřících i kněží, je spravován excurrendo z Řevnic). U lomu Amerika se dostaneme na žlutou turistickou značku a můžeme dojít na vlak až do Karlštejna.
Na závěr si dovolím trochu snění: nebylo by od věci na vlečce zavést pravidelnou osobní dopravu, neboť v obcích se rozvíjí další výstavba a vlečka vede centrem obce Kuchař či Trněný Újezd. Občas na vlečce jezdí turistické vlaky, s tím jsou spojeny i Dny otevřených dveřích v Lomech Mořina. Zde stránky vlastníka lomů: https://www.lomy-morina.cz/pronajem-lomu/

Martin Kubík