Doba pandemie je nelehká, avšak srdce železničářů potěší, že i právě nyní narůstá přeprava po železnici na některých regionálních tratích. Jednou z nich je i známá vysočinská Humpolačka. Jedná se o trať Havlíčkův Brod (do roku 1945 Německý Brod/Deutschbrod) – Herálec - Humpolec. Trať je již léta řízena dle předpisu D3 s dopravnami Lípa, Herálec a Humpolec. Jedná se tedy o tři prostorové oddíly.

Trať začíná v km 0,731 u návěstidla HS Havlíčkův Brod a končí v km 25,506 u zarážedla koleje č. 2 a dopravny Humpolec. Sídlo dirigujícího dispečera byla do změny GVD v prosinci 2014 v Humpolci, pak byl přemístěn v rámci „šetření“ do Havlíčkova Brodu. Po mimořádné události v Perninku se uvažuje o změně řízení na Humpolačce na D1, ale tím, že je zde doprava celkem silná, muselo by dojít na systém DOZ. Jak a kde a kdy ke změně dojde, zatím nikdo netuší. Možná se také nezmění nic.
Na trati jsou vedeny mimo osobní vlaky i dva páry manipulačních vlaků, což je na regionální trať silná doprava. V Humpolci je i několik vleček, vykládka vlaků s cementem. V dopravně Herálec se po kůrovcové kalamitě pravidelně nakládají vozy do Rakouska na vzdálenou trať Graz – Wies - Eibiswald do žst. společnosti GKB (Köflachbahn) Preding-Wieselsdorf https://www.gkb.at/index.php/fahrplaene-fahrgastinfo/fahrplan-bahn. Preding-Wieselsdorf je známý pro železniční turisty úzkokolejnou tratí (760 mm) do stanice Stainz https://www.flascherlzug.at/ .
Zajímavostí okolí Humpolce je několik vodních nádraží na Želivce. První se stavěla vodní nádrž Sedlice u silnice Humpolec – Hněvkovice - Želiv. Byla postavena již za 1. republiky v letech 1921 - 1927 firmou Hlava. Humpolec neměl být podle plánů z konce 19. století konečnou železniční stanicí, ale trať měla dále pokračovat ve směru na Dolní Kralovice, po roce 1976 zatopené přehradou zásobující vodou Prahu, kde se měla napojit na trať do Benešova u Prahy. Dolní Kralovice měly být železničním uzlem, z něhož měla dle jedné varianty pokračovat i trať do Zruče nad Sázavou a na opačnou stranu do Pacova. Tím by se v roce 1976 staly Dolní Kralovice největším zatopeným železničním uzlem. Takže vlastně dobře, že k realizaci nedošlo. V červnu 1914 vše zahatily výstřely v Sarajevě, neboť stavba se plánovala na rok 1915. Takže asi tak. Přes 106 lety rozvrátila zlatou epochu válka a v roce 2020 mění svět pandemie.
Martin Kubík