Trať Louny předměstí - Rakovník byla otevřena jako poslední v oblasti Rakovnicka a to 24. 9. 1904. Stavbu tratě realizovala soukromá společnost, v níž figurovali v tomto případě nikoli šlechtici, ale výše postavení občané jako notář, továrník či předseda okresu Louny, koncese získali v roce 1901. Trať mimoúrovňově kříží dokonce dvě tratě postavené Buštěhradskou dráhou a to Krupá - Kolešovice (v obci Chrášťany) a hlavní trati Praha-Bubny - Chomutov poblíž obce Kounov.

Zastavme se mezi žst. Svojetín a bývalým nz a Zv, nyní zastávky Kounov. Proč zde? Protože v roce 1938 - 1945 ležel tento úsek v oblasti Třetí říše, která se v tato místa přiblížila po Mnichovské dohodě. Obec Svojetín byla v roce 1921 národnostně smíšená - 552 Čechů a 482 Němců, Kounov (Kaunowa) 506 Čechů a 457 Němců, kuriozitou záboru je obec Janov, kde žilo v roce 1921 pouhých
8 Němců a 300 (!) Čechů, i přesto byla obec v záboru pod názvem Johanesthal, patrně k tomu došlo i z důvodu, že jiná silnice než přes německé vesnice do obce nevedla.
Janov u Rakovníka je pozoruhodný i pro historii dosud nerealizovanou zastávkou, která má ležet přímo na okraji obce, ale doposud se nekoplo a to již několik let byla zastávka uváděna i v jízdních řádech s označením ode dne vyhlášení, nyní se tam už neobjevuje. Místní občan mi o problematice zastávky říkal: „Vím o tom, léta se hovoří, ani nevím, kde by přesně měla být, asi u toho viaduktu, ale z jaké strany nedokážu říct.“ Vydávám se tedy kolem tratě ke klenutému mostku přes trať, opukové mostky, jež mimoúrovňově překračují trať polní cesty, byl prozíravý krok již při stavbě tratě v roce 1904.
Další cesta do Kounova vede po málo frekventované silnici, která tak jako trať na Louny překračuje Buštěhradskou dráhu. Ze silničního mostu se dá skvěle fotografovat vlak na Buštěhradské dráze spolu s mostem tratě na Louny. A pak již dojdeme do obce Kounov, kde je možné výborné občerstvení u benzínové pumpy, nemůžete minout. Na zastávce Kounov si všimneme pozůstatků po Zv, na budově je dosud zvonek, bohužel vypadá, že pěkná budova je t. č. opuštěna, jen doufejme, že SŽ budovu nezboří, ale opraví či prodá nejlépe obci.
Martin Kubík