Po výstavbě přeložky tratě Praha-Vršovice - Praha-Krč byla k 25. 8. 1960 zrušena původní trať Českých obchodních drah (BCB) vedoucí Krčským lesem (správné je označení Michelský a Kunratický les, ale zlidověl název Krčský les). Je pozoruhodné, že se v lese dochovaly neporušené dokonce dva kamenné mosty a těleso o délce asi 700 metrů. Kamenný most (na úvodním snímku) patřil dlouhá léta k tomu prvnímu, co spatřil návštěvník Krčského lesa, když šel na výlet od konečné tramvají Kačerov.

Tramvaj na Kačerov jezdila od 29. května 1930 až 19. října 1970, pak byla do 9. května 1974 zkrácena na smyčku Budějovické náměstí a po spuštění metra C byla zrušena. Trať se má v časově neomezeném horizontu obnovit na Budějovické náměstí a dále směrem na Dvorce. Při spuštění trasy metra D má být obnovena první část tratě na Pankrác. V říjnu 2020 byly již položeny koleje ke křižovatce Hvězdova.
Vraťme se k trati Krčským lesem. Trať zpočátku sloužila pro obsluhu cukrovaru v Modřanech, ale i osobní dopravě. Na Spořilově bylo dokonce nákladiště s řepnou kolejí, z čehož vyplývá, že před zástavbou Spořilova a Roztyl, tam byla pole výborné bonity. Trať se jmenovala Nusle-Modřany a koncesi k výstavbě udělil císař a král František Josef I. 9. května 1881 dle Říšského zákona na podporu lokálních tratí. Je zajímavé, že pro trať do Modřany udělil na té samé listině koncese i pro stavbu tratí „Hradec Králové - Vostroměř (Ostroměř), s odvětvím ze Sadové do Smiřic, z Nimburka (Nymburk) do Jičína s odvětvími z Křince do Městce Králové a z Kopidlna do Libáně z Nezvěstic do Mirošova a z Nuslí do Modřan. Nejkrásnější je věta : „… tedy se Nám (císaři) vidí, uvažujíc obecnou užitečnost tohoto podniknutí." Noblesa je vidět ze všeho, ne jako dnešní „konzervace tratí" vytrháním z pera dnešního MD!
Projděme si tedy torzo tratě v Krčském lese a pak můžeme pěšky pokračovat na Kačerov od podjezdu nové tratě a po zrušené tramvajové trati až na Pankrác. Stojí to za zdravotní procházku v době covidu i mimo něj. Trať na Modřany byla tedy otevřena 1. března 1882, z původní trasy tratě tak nic nezbylo, naposledy byl přeložen úsek Braník-Modřany 27. 6. 1991 (30 let). Zbyla pouze původní budova v žst. (DOZ)Praha-Braník či výpravní budova v žst. (DOZ) Praha-Modřany, její osud je víc než nejistý, dle plánů má jít také k zemi.
Martin Kubík