Trať Česká Lípa střelnice - Kamenický Šenov byla zrušena dle Závěrů XIV. sjezdu KSČ se změnou GVD k 29. září 1979. Trať byla zrušena i přesto, že v nákladištích se v té době nakládalo, na trati pracovali závoráři, komerční pracovníci a dokonce i náčelníci stanic, byla řízena dle předpisu D3 a provoz zde byl čilý. Závoráři byli v dopravně Novém Oldřichově a Kamenickém Šenově horní nádraží. Na trati v posledním roce provozu jezdil již M 152.0.

V tomto krásném kraji měli tratě smůlu, trať na Kamenický Šenov byla zrušena „do třetice “ a to po tratích na Cvikov a Verneřice. Současné vedení Ústeckého kraje začalo konečně regionální tratě podporovat. Na Kamenický Šenov se můžeme až do 3. října svézt každý den a do konce října ještě v sobotu a neděli. Každodenní provoz turistických tratí by měl být cíl Ústeckého kraje, jedině tak se dá udržet kvalitní turistický ruch v dané oblasti a navíc mohou využívat tratě opět místní lidé k dojíždění za svými pochůzkami. Jen tak dál.
Trať Česká Kamenice - Kamenický Šenov vlastní KŽC, který zde i zajišťuje provoz. Strojvedoucí KŽC dle SŘ nabízí a přijímá vlaky do a z Kamenického Šenova závazným slovním zněním, stejným jako je nabídka a přijetí mezi výpravčími dle předpisu D1. Takže v tomto případě je funkce skutečně kumulovaná a ve všech možných azimutech. Dříve by mě jako bývalého výpravčího ve snu nenapadlo, že strojvedoucí bude nabízet a přijímat vlaky jakoby to byl výpravčí. Stejně tak oznamuje hlášení „že odjel celý,“ jako by byl výhybkář. Matení pojmů a funkcí dospělo k vrcholu. Provoz zajišťuje KŽC svými náležitostmi: buď motorem M 152.0 v původní koženkové verzi či M 131.1. Před vjezdem do Kamenického Šenova aktivuje i střeží přejezd PZS vlakový doprovod KŽC.
Původně v Kamenickém Šenově odbočovaly dvě vlečky, jedna do továrny na lustry Preciosa! Ty však byly již dávno vytrhány, protože v roce 1992 přestalo tehdejší ČSD nákladiště a dopravnu Kamenický Šenov obsluhovat, oficiální důvod zněl „špatný technický stav trati.“ Od té doby musí vozit Preciosa vše kamiony. Před vytrháním trať zachránil nejprve spolek KPL a od roku 2008 KŽC.
Kamenický Šenov (dříve Steinschönau) je znám hlavně sklářstvím a výrobou křišťálových lustrů (od roku 1724). V centru je podniková prodejna lustrů a naproti je možno navštívit sklářské muzeum, která bylo založeno v roce 1919. V roce 1856 byla založena v Kamenickém Šenově sklářská odborná škola, od roku 1893 Německá státní odborná škola (průmyslovka), která zde pod názvem Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská existuje dodnes http://www.czech-glass-school.com/studium.html
Kdo přijede do těchto míst, měl by navštívit hlavní turistický tahák a to kamenné varhany se čtrnáctimetrovými basaltovými sloupy, tento útvar je chráněn již od roku 1910. Nachází se v blízkosti zrušeného nádraží Kamenický Šenov-horní nádraží. Od bývalého horního nádraží je po bývalé trati vybudována cyklostezka až skoro k železniční zastávce (bývalé odbočce a ještě předtím žst.) Česká Lípa-střelnice.
Informace KŽC o trati zde: https://www.kzc.cz/?sekce=pravidelne_verejne_vlaky&stranka=kamenicky_motoracek
Informace o křišťálu zde: https://www.preciosalighting.com/cs/chandeliers
Martin Kubík