Každý železničář, pamětník časů Československý státních drah (ČSD), by si mohl pamatovat zlatou éru železničního přechodu Fiľakovo - Somosköújfalu. Například v jízdním řádu ČSD 1987/1988 jezdil přes tento přechod vedle několika párů osobních vlaků i mezinárodní rychlík Beograd - Warzsawa (!), v roce 2003 jezdily ještě dva rychlíky relace Budapest – Čadca (alternativně vycházely a končily v Žilině či Zvolenu).

Po likvidaci železnice v regionech v roce 2003 (Dzurinda) došlo jako reakce na rozvrácenou obslužnost jihovýchodního Slovenska od 1. května 2011 k úplnému zastavení osobní dopravy. Nákladní doprava existuje i nadále. Pakliže chce cestovatel navštívit severní Maďarsko a pohoří Mátra musí k hranici dojet autobusem z Fiľakova a pak přejít do Maďarska pěšky. Je na pováženou, že zatímco v období 1. republiky, ČSR, ČSSR, ČSFR byly všechny železniční přechody do Maďarska obsluhovány, po vstupu Slovenska a Maďarska do EU a Schengenu byla postupně téměř na všech zastavena osobní doprava!
Somosköújfalu je zajímavé tím, že do roku 1965 bylo také výchozí stanicí průmyslové (doprava čedičového kamene od roku 1910) úzkokolejné tratě do Somosky. Několikrát byly žádosti, aby na trati byla povolena osobní doprava, nikdy nebylo vyhověno. V roce 1948 byl na vlečce přepaden vlak lupiči se samopaly, vlak vezl výplaty zaměstnancům dolů. Lupiči byli dopadeni. Zajímavostí tratě je železniční tunel. Ten je možno navštívit, protože tunelem vede turistická značka směr hrad v Somosce.
Po přenocování v penzionu v Somosköújfalu je možno se další den přesunout vlakem do žst. Pazstó a autobusem do obce Mátraszentimre a po zelené značce asi 6 kilometrů dojdeme ke konečné stanici lesní úzkokolejky Szalajkaház, s ní se svezeme do města Gyöngyös, tam je možnost se osvěžit v lázních s masážním bazénem, teplota asi 31 stupňů.
Z Gyöngyös bych doporučoval dojet vlakem do Gödölö, kde bylo letní sídlo hlavně císařovny Alžběty (Sisy). Do roku 1989 v zámku úřadovala sovětská armáda, nyní je částečně opraven. V Gödölö možno opět přenocovat a ráno se přesunout autobusem do termálních lázní Veresegyház. Z Gödölö do Veresegyházu vedla v letech 1911 - 1970 také železniční trať, ta byla zrušena snad z důvodu, že vedla částečně v ulicích. Byla to trať typu HÉV, což je takové pozemní tramvajo-metro, nyní stojí autobusy občas v kolonách. Ale co se jednou zruší, se již těžko obnovuje.
Termální lázně ve Veresegyházu mají přírodní minerální termální vodu o teplotě až 38 stupňů. Vřele doporučuji. Z lázní se dá po té dojet vlakem do Vácu, kde zastavují všechny vlaky EC směr Praha.

Odkazy
Úzkokolejka Szalajkaház https://www.kisvasut.hu/view_cikk.php?id=2252
Termální lázně Veresegyház http://vizesveres.veresegyhaz.hu/termalfurdo/ 
Lázně v Gyöngyös https://gyongyosisportfolio.hu/dr-csepe-gyorgy-uszoda-es-termalstrand/
Martin Kubík