O dirigované trati Ejpovice - Radnice jsem psal v „Cestujeme s Obzorem“ 12. 8. 2019. Nyní jsem se na trať vrátil. Dirigovaná trať DOZ žst. Ejpovice - Radnice, začíná v úrovni vjezdového návěstidla žst. Ejpovice v km 8,065 a končí v zarážedle kusé koleje 2a v dopravně D3 Radnice v km 6,809: staničení je totiž rozděleno na dva úseky, druhý úsek začíná v úvraťové dopravně Stupno, která leží v prvním úseku v km 19,614 a v km 0,000 úseku Stupno-Radnice.

První úsek tratě byl otevřen již v roce 1863, druhý až 1893. Vlečka LB Minerals Břasy odbočuje v km 2,638 v úseku Stupno - Radnice. Dle pozorování (5. 11.) byla vlečka čerstvě zbavena náletových dřevin. Většina přejezdů na trati byla v poslední době nově zabezpečena blikači, někde doplněna závorami - tím se odstranilo velké množství propadů traťové rychlosti.
Kolem tratě poblíž Radnice můžeme spatřit jabloňové sady. Je zajímavé, že ovocným sadům se daří většinou na území, kde se současně vyskytovalo či vyskytuje uhlí (viz Slánsko - Cestujeme s Obzorem duben 2021). Město Radnice je pozoruhodné, že odtud pochází řada významných obrozenců - Puchmayer (viz F. L. Věk) či světová operní pěvkyně Roubalová - předchůdkyně Emy Destinové. V městě na náměstí otevřel její vzdálený potomek luxusní restauraci a kulturní centrum La Boeme, v interiéru může uzřít fotografie pěvkyně. Z Radnice může pokračovat dál autobusem Plzeňského kraje do Liblína, kde je most přes Berounku a zámek a dále do Kralovic u Rakovníka (viz Cestujeme 12. 11. 2021)
Martin Kubík