Po nástupu nové vlády Středočeského kraje v režii PirSTAN přestala platit jakákoliv pravidla a proto vlaky od GVD 2022 nepojedou do Lužce nad Vltavou a to i přesto, že byl na trati postaven zdvihací železniční most v Lužci nad Vltavou včetně zbrusu nové železniční zastávky a nového zabezpečovacího zařízení nové generace, jímž se pyšní SŽ.

Výlet do Lužce vlakem bude tak od nového grafikonu 2022 na příkaz kraje znemožněn. Nejde jen o výlety, ale hlavně o zničení zaměstnanecké dopravy místních občanů. Strojvedoucí vlaku v Lužci mi řekl: „ Ráno tady jezdí každým výchozím vlakem z Lužce nejméně dvacet lidí, zrušení vlaků nechápu!“ Ptám se dále: „Proč byla vytrhána vlečka Betonika (dříve Prefa) odbočující z širé tratě Vraňany - Lužec, když při mé poslední návštěvě v Lužci v roce 2019 byla plná nákladních vozů?!“ Strojvedoucí: „Slyšel jsem, že byla zrušena právě kvůli stavbě zdvihacího mostu, že provozovatel vlečky údajně nechtěl přispět na nové zabezpečovací zařízení!“ Toto je jasný příklad likvidace regionální nákladní dopravy, přitom evropští i naši politici neustále omílají: „ Je třeba vrátit přepravu na železnici obnovením a výstavbou vleček!“ Obrázek se udělá každý sám.
O trati Vraňany - Lužec jsem psal v „Cestujeme“ 11. května 2019 kdy byl svět v Lužci ještě naplněn optimismem. Mezi časem přišel o práci i převozník, neboť do Lužce byla postavena přes Vltavu lávka. Místní paní co pravidelně jezdí vlakem, mi říkala: „Náš starosta byl vždy pro trať a nyní překvapivě zcela otočil, my chceme, aby se sem vrátila i nákladní doprava, ničí to zde místní kamiony, dále požadujeme navrácení zrušeného poledního vlaku a navrácení i víkendového provozu, nikdo se s námi nebaví, o Boreckém mi ani nemluvte!“
Výlet nejen do Lužce možno zahájit již v žst. Úžice, pak busem PID do Veltrus, vlakem z Nelahozevse do Vraňan, vlakem do umírajícího regionálního uzlu Straškova, tam možno navštívit wellnes hotel Amálka (v návštěvní knize hotelu skvěle chválil herec Pavel Nový) ve Vodochodech a pěšky přes Ledčice do Spomyšle-Vraňan a od nového GVD pěší dopravou, což bude v celé EU „doprava pro 21. století“ do Lužce. Asi tak.
Martin Kubík