Od září 2022 bude těžce poškozen mezikrajový úsek tratě Mladějov v Čechách – Libuň - Lomnice nad Popelkou. Na trati má být ukončena pravidelná osobní doprava a zůstane možná jen turistický provoz. Již nyní je tento úsek pro pravidelného cestujícího prakticky neprůjezdný, navíc je u každého vlaku omezení jízdy, jízdní řád je zcela zaplevelen nepřehlednými poznámkami.

Lomnice leží na výspě Libereckého kraje, Libuň a Mladějov v Královéhradeckém kraji. První vlak přijel do Lomnice nad Popelkou od Staré Paky 1. 6. 1906, od Sobotky pak 24. září 1906. Do Lomnice až do konce parního provozu v roce 1980 zajížděly smíšené parní vlaky tažené většinou lokomotivou řady 434.2. 20. září 1981 se parní vlak do Lomnice vrátil při příležitosti oslav výročí tratě - z Nové Paky tehdy vezla parní lokomotiva Arcivévoda Karel 422.025 zvláštní osobní vlak ve složení 8 Be. Nyní Arcivévoda dlí již řadu let co neprovozní exponát NTM v depozitáři Chomutov.
Lomnice leží v Krkonošském podhůří v nadmořské výšce 478 metrů nad mořem. Město je známo hlavně textilním průmyslem, který zde částečně přežil i divoká devadesátá léta - např.
firma Technolen poblíž žst. Lomnice nad Popelkou. Žst. Lomnice nad Popelkou je obsazena výpravčím, leží v km 64,548 tratě Mladá Boleslav město - Stará Paka, zabezpečovací zařízení je mechanické s ústředním stavědlem, světelná návěstidla (od sklonku roku 1981 nahradila mechanická návěstidla), žst. hraničí se stoupáním 30,20 promile směr Libuň, se spádem 15,70 promile směr Stará Paka. Traťové zabezpečovací zařízení je směr Libuň reléový poloautoblok, směr Stará Paka AH bez oddílových návěstidel. Do roku 2004 existovala vlečka do podniku Technolen, podnik funguje dosud, ale vlečka byla zrušena! https://www.technolen.cz/cz/
Město Lomnice bylo poškozeno demolicemi třech roubených domů na náměstí v 70tých letech, domy měly být přemístěny do skanzenu, ač bylo dřevo očíslováno skončilo neznámo kde. V současné době funguje na náměstí muzeum s infocentrem, opravený zámek - od roku 1836 patřil knížecímu rodu Rohan (též měli zámek Sychrov atd.), ve městě je možno ochutnat také místní pivo a to v restauraci Babylon, nad náměstím v ulici vlevo.
Cesta vlakem v úseku Mladějov - Lomnice je krásný zážitek - stoupání, klesání, výhledy do kraje Českého ráje, toto krajské vlády nevnímají. V jejich mikrobusech bude cesta o ničem. Doba hrubne a s ní i kultura, tratě ke kultuře krajiny, vesnic a měst patří. To ekonom z krajů nevidí, ten vidí jako Moliérův Lakomec jen peníze, peníze a zase peníze. Ale život a punck je jinde.
https://www.lomnicenadpopelkou.cz/vzpominky-na-prazsky-rychlik-krakonos/d-12533

Martin Kubík